18 FIGYELEM!
Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúakra károsak lehetnek.
Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves" gombra és a tartalom elérhető lesz.
Elmúltam 18 éves Nem múltam el 18 éves
KÉK FÉNY
#Porcsalma
#gyilkosság
#fürdőkád
Nincs kétség: a kádba fojtották a porcsalmai férfit
​A 66 éves férfit a fürdőkádja mellett, felöltözve, félig térdelve, fejjel a vízben találta meg egy rokona. Először azt hitték, hogy baleset, de a kiérkező rendőrök egyből felismerték a bűncselekményre utaló nyomokat. A védelem sajnálatos balesettel magyarázza a történteket, azonban az orvosszakértő a mai tárgyaláson ezt egyértelműen kizárta.

A részletesség szokatlan, de az ügy szempontjából rendkívül fontos kérdésre kapott ma választ az ügy bírója, dr. Bartha Andrea törvényszéki bíró.

A vádirati tényállás szerint 2022. február 21-én este J. M. 40 éves porcsalmai lakos társával, Á. F. 20 éves porcsalmai lakossal együtt kereste fel otthonában a férfit, akit altatóval kevert borral itattak le, hogy bódult állapotát kihasználva megszerezhessék pénzét és más értékeit. Kutatni kezdtek a lakásban, amit a férfi szóvá tett, ezért dulakodás alakult ki közöttük. Végül a fürdőszobába tuszkolták, és a fürdőkádban lévő vízbe fojtották. Ezután az így megszerzett közel háromszázezer forint összegű készpénzzel, élelmiszerekkel, illatszerekkel, és élvezeti cikkekkel; kávéval és dohányáruval távoztak.

A két terhelt gyakorlatilag az emberölést tagadja és ahogy a nyomozás során, úgy a tárgyalási szakban is egymásra mutogatnak. Állításuk szerint az idős férfi még élt, amikor a megszerzett javakkal távoztak a helyszínről.

A fiatal felnőtt férfi vádlott legutóbb azt nyilatkozta, hogy "Nagy puffanásra lettem figyelmes, megijedtünk, nem tudtuk, mi lett az öreggel, elmenekültünk". Vagyis állítása szerint a férfi még élt és nagy valószínűséggel elesett - legalábbis a puffanást ezzel magyarázza.

Nagy jelentősége van a orvosszakértői véleménynek

A helyszíni szemle során lefolytatott halottszemle nem rögzített a nyakon, fejen külsérelmi nyomot, azonban a boncolás során az orvosszakértő egy kiterjedt "friss" bevérzést talált a tarkón. A bevérzés jellegzetessége, hogy a halál beállta előtt röviddel keletkezhetett. Ez bizton állítható - magyarázza a szakértő, mivel a szervezet "öngyógyító"folyamatai még nem indultak be és esetünkben a halál beállta miatt nem is aktiválódott. Tehet viszonylag jól behatárolható időintervallumban keletkezett ez a sérülés.

A szakértő kategorikusan kizárta, hogy a sérülés eleséstől származó fizikai behatás. Magyarázata, hogy külfelszini behatás nem keletkezett. Vagyis a sérülés mechanizmusa nem feleltethető meg egy elesés következtében kialakuló sérülésnek.

A szakértő azt is kizártnak tartja a holttest helyzete alapján, hogy a férfi ittassága miatt elesett és a tarkóját beverte a kád szélébe. Merthogy a férfit arccal előre a vízben találta meg a rokona. A boncolás során felfedezett sérülés egyébként alkalmas volt arra, hogy a sértett akár az eszméletét is elveszítse, erre azonban, hogy ez bekövetkezett-e szakértői módszerekkel nem lehet választ adni.

Ahhoz nem fér kétség, hogy az idős férfi a szennyezett vízbe fulladt bele, és a mai tárgyaláson az is bebizonyosodott, hogy a védekezéssel ellentétben a férfi nem baleset áldozata lett.

Teljeskörű beismerő vallomás a 20 éves fiatal felnőttnél

Az előző tárgyaláson derült ki, hogy a bíróság már az előkészítő ülést és egy tárgyalási napot követően a vármegyei rendőröktől kapott egy beadványt. A több, mint hatoldalas kézzel írott levél egy operatív cselekmény során került a nyomozó hatóság birtokába. Ez nagy valószínűséggel egy cellaellenőrzés alkalmával, a vádlott férfi szekrényéből kerülhetett elő. Ebben mindenre kiterjedő részletes beismerő vallomást tesz, azonban sem dátum, sem aláírás nem szerepel rajta. Az abban foglaltak egybevágnak a vádlottnő cellatársának tett vallomásával. Lényege, hogy a páros az idős férfit a 290 ezer forintjának megszerzése érdekében borba kevert altatóval elkábították. Csakhogy a férfi ezt észreveszi, így ellenállásba ütköznek. Ekkor még lopásból rablásba forduló a cselekmény, ami az idős férfi ellenállása miatt vesz tragikus végkifejletet. A nő az idős férfi kezét hátra fogta, a fiatal férfi derékon és ketten viszik be a fürdőszobába, ahol a fiú az idős férfi térdét berogyasztva, a fejét a 40 centis vízbe nyomja. A nő mindvégig Pista bácsi kezeit hátracsavarva tartja. Így nézik végig a férfi haláltusáját.

Az ügy szeptemberben egy tanú meghallgatásával, iratismertetéssel, majd a vád- és a védőbeszédeket követően az utolsó szó jogán elhangzottak után ítélethozatalall zárul a Nyíregyházi Törvényszéken.