NAGYVILÁG
#erdőtüzek
#görögország
#Rodosz
Mit csináljunk, ha a nyaralás közepén borul lángba a turistaparadicsom?
Lángokban a magyarok kedvenc üdülőhelyei.

Több száz, a korábbi napokban kimenekített turista várja továbbra is, hogy repülőgéppel hazatérhessen a görögországi Rodosz szigetéről, ahol a tűzoltók hetedik napja próbálják megfékezni a pusztító erdőtüzeket - közölték kedden a görög hatóságok. Több száz tűzoltó - törökországi és szlovákiai erők segítségével - küzd a Rodosz délkeleti részén fekvő Gennadi és Vati falvakat fenyegető lángokkal, mivel az erdőtüzek újra fellángoltak a forró, szeles időben. Erdőtüzek tomboltak kedden a Görögország nyugati partjainál fekvő Korfu szigetén és az Athénhoz közeli Évia szigetén is, ám a tűzoltóság szerint a lángok egyelőre egyetlen települést sem fenyegetnek - írja az MTI.

Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró arra az esetre adott hasznos tanácsokat, ha a nyaralás közben borulna lángba körülöttünk a turistaparadicsom. A turisztikai szakértő kiemelte: a legfontosabb az emberi élet védelme. Fontos összepakolni előre a csomagokat, azért, hogyha gyorsan kell elhagyni a szálláshelyet, akkor el tudjanak indulni. Fel kell készülni, lélekben is az evakuálásra. A hatóságok utasításait kell követni, és ha csak öt perc áll rendelkezésre az összepakolásra, akkor nem húzni az időt, hanem betartani azt.

Az utazási irodák és a magyar külügyi szervek hozzáállása a turisztikai szakember szerint példaértékű, tájékoztatják az utasokat és lehet hozzájuk fordulni segítségért baj esetén is. Dr. Kiss Róbert Richard azt javasolta a már lefoglalt nyaralással rendelkezőknek, hogy ha 1 héten belül van az utazásuk, olyan helyen, ami érintett, vagy az előrejelzések szerint érintett lesz a tűzben, akkor ha csak repülőjegyet foglaltak, vagy visszamondható a szállás, próbálják meg áttenni az utazásukat.

A magyar utazási irodák szerencsére többnyire olyan helyekre visznek csoportokat, ahol jelenleg is biztonságos a helyzet, de a nyaralás megkezdése előtt mindenképpen érdemes tájékozódni. Ha a Külügyminisztérium nem tette a nem ajánlott kategóriába a szálláshely helyszínét, akkor hivatalosan is lehet oda utakat szervezni, amit kötbérmentesen az utazók nem tudnak lemondani - mondta a szakember az ATV reggeli adásában.