AKTUÁLIS
Minden településnek van nagy napja, Gégénynek ma volt
Felsorolni is nehéz, hogy az idén mi minden újult meg vagy épült fel a kicsivel kevesebb, mint 2000 lelkes településen. A Nyírségben, a Rétköz délkeleti szélén fekvő község épül, szépül, hisz teljes egészében felújították a középületeket, új egészségház és piac is épült. A beruházások jelentősen hozzájárulnak a település megtartó erejének, képességének növeléséhez – hangzott el a mai átadó ünnepségen.

A beruházások közül a legnagyobb tétel a mintegy 233 millió forintból elkészült, egy Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak (TOP) köszönhető energetikai korszerűsítés. A beruházás során Gégény összes közszolgáltatásokat biztosító épületének - bölcsőde, óvoda, polgármesteri hivatal, általános Iskola – energetikai ellátórendszere megújult, kiegészítve körszerű hőszigetelési technológiákkal, ami jelentős költségmegtakarítást eredményez.

Zakor Ildikó, Gégény polgármester asszonya köszöntőjében elmondta: példátlan, hogy egy napon nyolc beruházást adjanak át a település lakóinak. Ezek a fejlesztések mintegy 473 millió forintból valósultak meg, amihez az önkormányzat csaknem 23 millió forint saját erőt tudott biztosítani.

"A legnagyobb tétel, a száz százalékban támogatott, csaknem 233 millió forintos energetikai beruházás révén javult a település képe, magasabb színvonalú infrastrukturális feltételeket tudunk biztosítani a lakosságnak, miközben működési költségeink hatékonyabbá és fenntarthatóbbá váltak" – mondta Zakor Ildikó polgármester.

A régi iskola helyén épült fel az új egészségház

Szintén TOP-os pályázati forrásból egészségház és piac is épült. Ennek teljes költsége mintegy 159 millió forint. A 266 négyzetméteres, két szolgáltatási egységre bontott új egészségházban működik a védőnői ellátás és a háziorvosi rendelés. A védőnői részben kialakítottak terhesgondozót, konzultációs helyiséget, várót, akadálymentesített vizesblokkot. A beruházáson felül mintegy 3 millió forint értékben új orvosi eszközöket is kapott a település.

A közösségi piac építése során kialakításra kerültek elkülönített vizesblokkok, akadálymentesített mosdók, takarítóeszköz-tároló, gombavizsgáló, egy iroda, valamint 200 négyzetméteres elárusító tér.

Gégényben ezenfelül több mint 32 millió forint ráfordításával megújult a közösségi konyha, 18 millió forintból felújították a sportöltözőt, a művelődési ház 51 milliós költséggel új, külső köntöst kapott és a település ravatalozójába új ablakok kerültek, 1 millió 600 ezer forint értékben.

A település vezetője beszéde végén így fogalmazott: engedjék meg, hogy a mai napon egyszerűen „csak” örüljünk ezeknek a szép sikereknek, amiket összehangolt munkával sikerült elérnünk.


Dr. Seszták Miklós (Fidesz-KDNP) kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy Gégénynek ez nagy nap, hiszen csak az elmúlt másfél évben közel félmilliárd forintból valósultak meg fejlesztések. Az elmúlt öt évben csaknem 700 millió forint érkezett Gégény fejlesztésére, és ez csak a közvetlen támogatás, ami a településen élők mindennapjait könnyíti meg. Ha a település bekötőútjainak felújítását is beleszámoljuk, akkor ez az összeg eléri az 1,1 milliárd forintot.


Az ünnepség keretében Sebestyénné dr. Metzinger Mária háziorvos több mint négy évtizede folytatott lelkiismeretes és fáradhatatlan háziorvosi tevékenységéért átvehette a Címzetes Főorvos cím adományozásáról szóló oklevelet Seszták Miklóstól, valamint Zakor Ildikótól.


A beruházásokat megáldották és megszentelték a történelmi egyházak képviselői. A színvonalas ünnepségen jelen voltak a település intézményvezetői, a környező települések polgármesterei, járási hivatalvezető és sokan mások.

- FrissMédia -