A tojás egy nagyon gazdag tápanyagtartalmú étel, van benne A-, E-, B6- és B12-vitamin, tiamin, riboflavin, folsav, vas, foszfor, magnézium, szelén és számos más vitamin, és ásványi anyag is. Sok kritika érte a koleszterintartalma miatt. Az egészséges emberek mája napi 1000-2000 mg koleszterint termel. Egy nagyobb tojás 180-186 mg koleszterint tartalmaz, ilyenkor azonban a máj lecsökkenti saját koleszterintermelését, az összkoleszterinszint nem emelkedik. A tojásban sok a “jó”, HDL koleszterin, ami nagyon fontos a szervezet számára, segíti a sejtek stabilitásának fenntartását, a D-vitamin, valamint a hormonok termelését. Nem tömíti el az ereket, részt vesz az érelmeszesedés kivédésében. A cukorbetegeknél azonban növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a rendszeres tojásfogyasztás - írja a Ripost.
Kiváló forrása a kolinnak: ez az az agy fejlődését, és a memória működését segíti. Aki nem fogyaszt eléget, az hajlamosabb az izomkárosodásokra, és a májzsírosodásra. A várandós nőknek a baba egészséges fejlődése érdekében írják elő a fogyasztását.
A tojásban sok a lutein és a zeaxantin. Ezek nagyon fontosak a korral járó makula-degeneráció megelőzésében, amely az időskori szemproblémák és vakság jó részéért felelős. Védik a szemet a napfény okozta károsodástól, javítják az éjszakai látást, és akár 50 százalékkal is csökkenthetik a szürkehályog kialakulásának veszélyét.
2 tojásban annyi fehérje van, mint egy adag húsban. Ha sovány fehérjét szeretnél magadhoz venni, akkor egyél tojást! Sok benne a kalcium, a D-vitamin, melyek az egészséges csontok építőanyagai. A kalciumra a véralvadáshoz, az idegek működéséhez, az izmok összehúzódásához is szükség van.
A tojásban rengeteg a tápanyag, jobban eltelít, mint sok másik étel. Fehérjében is gazdag, tökéletes a fogyókúrához. Ha reggelire tojást eszel, napközben kevesebb ételt fogsz magadhoz venni, és többet fogsz fogyni.
Forrás: blikkruzs.blikk.hu
-Friss Média-