AKTUÁLIS
Lobog a hit gyertyája Kisvárdán
​A hagyományoknak megfelelően a város polgármestere, Leleszi Tibor lobbantotta fel a hit lángját Kisvárdán.

Visszafogott, de meghitt környezetben kezdődött el a adventi időszak Kisvárdán is. A történelmi egyházak részvételével ebben az évben is Leleszi Tibor osztotta meg ünnepi gondolatait a több száz érdeklődő előtt,a Városháza lépcsőjén rögtönzött színpadon.

Advent első vasárnapja az András napjához - november 30. - legközelebb eső vasárnap. Legkorábban november 27-én, legkésőbb december 3-án kezdődik az adventi időszak. Advent a várakozás, a befelé fordulás, a lelassulás, a remény, az ünnepre való készülés időszaka.

Az adventi koszorún minden egyes gyertya más-más fogalmat és személyt szimbolizál. Az Advent első vasárnapján gyújtott lila gyertya a hitet, illetve Ádámot és Évát jelenti - akiknek Isten elsőként ígérte a megváltást. A második lila gyertya a reményt idézi, illetve a zsidó népet jelzi - akiknek Isten ígéretet tett, hogy közülük származik majd a Megváltó. A harmadik vasárnap az örömé, a rózsaszín gyertya meggyújtásával Szűz Máriára emlékezünk. Az adventi koszorú utolsó lila gyertyája a szeretetet jelképezi és Keresztelő Szent János alakját idézi - ő volt, aki Jézus eljövetelét hirdette.

Az első gyertyagyújtásnál ezen a vasárnapon a Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium apróságai működtek közre.