Tudomány és Technika
#gyengén látók
#Seattle
#mobilaplikáció
Látássérültek életét könnyítő magyar app jutott ki a világversenyre
Bármilyen társadalmi problémára gyógyírt jelentő applikáció élhetőbbé teszi a világot – ez a felismerés vezérelte a Microsoftot, amikor útjára indította az Imagine Cup-ot

A nemzetközi megmérettetés idei, Seattle-ben megrendezendő döntőjében Magyarországot egy olyan csapat képviseli, amely vak és gyengén látó embereknek adja vissza az olvasás élményét.

A Microsoft Imagine Cup-on évről-évre kiemelkedően teljesítenek a magyar csapatok. A magyarországi döntőt idén is felkészítő kurzussorozat előzte meg: az Imagine Cup Seminar célja egyebek közt az angol nyelv és a prezentációs technikák gyakorlásával felkészíteni a csapatokat a hazai, majd a nemzetközi fellépésre.

A szeminárium résztvevői közül hat csapat jutott be a hazai döntőbe, közülük a GloveEye került ki győztesen. Ők képviselhetik Magyarországot Seattle-ben a több mint 30 ország részvételével zajló, 2017 nyarán megrendezendő Imagine Cup nemzetközi döntőjén.

Megoldásuk lényege, hogy Braille-írásra fordítva teszik a nyomtatott szövegeket olvashatóvá a látássérült felhasználóknak. Az ujjra erősített speciális eszközzel nyomon követett szöveget a mobiltelefon beolvassa és Braille-jelekre fordítja, amelyeket az eszköz valós időben juttat vissza az olvasó ujjbegyébe. A Microsoft AI (mesterséges intelligencia) megoldását használó mobilapplikáció az okos telefonok mellett okos tollakkal és HoloLens-szel is együttműködik.

Forrás: hirado.hu

-Friss Média-