NAGYVILÁG
Belföld
#munkanélküliség
#Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Lassult megyénkben az elbocsátási hullám
Kedvezőtlen munkaerőpiaci folyamatok zajlanak megyénkben, bár az előző hónaphoz képest némileg jobb a helyzet, de az egy éven belüli adatsorok még mindig kedvezőtlen folyamatokat mutatnak. Megyénkben a májusi adatok szerint 33415 álláskeresőt tartottak nyilván, ami 11,4 százalékos rátának felel meg.

Áprilishoz képest jelentősen kevesebb új regisztrált munkanélküli van megyénkben, bár májusban is emelkedett a számuk 705 fővel, de lényegesen kisebb mértékben, mint az ezt megelőző hónapokban. Az adatok összességében azt mutatják, hogy működik a kormány gazdaságvédelmi intézkedési csomagja.

Az új koronavírus miatt kialakult gazdasági krízishelyzet miatt munkahelyek ezrei szűntek meg országosan és így megyénkben is. Ez elsősorban a beszállítói láncolat összeomlásának, a belső kereslet drasztikus visszaesések és az export jelentős csökkenésnek köszönhető.

Megyénkben a regisztrált munkanélküliek számának legnagyobb emelkedése februárról márciusra következett be, amikor is egy hónap alatt több mint háromezren vesztették el a munkájukat, majd rá egy hónapra újabb 1673 fő, májusban 704 ember került be a munkát keresők nyilvántartásába.


Foglalkoztatás megyénkben
Infogram

Májusban a nyilvántartott üres álláshelyek száma alig változott áprilishoz képest, viszont az egy évvel ezelőtti azonos hónapot vizsgálva sajnos jelentős a változás, hisz’ 692 munkahellyel kevesebbet tartottak nyilván 2020 májusában.

Megyénk 13 járásából ötben csökkent a regisztrált munkanélküliek száma, legnagyobb mértékben a nagykállóiban. A többi járásban növekedés volt megfigyelhető májusban. A sort a nyíregyházi járás vezeti, itt egy hónap alatt 462 új munkakereső került regisztrálásra, a második a kisvárdai járás 162 új munkakeresővel. A legkisebb emelkedést a mátészalkai járás könyvelhette el.

Ha az előző év azonos időszakát vizsgáljuk, akkor megállapítható, hogy a kisvárdai és a záhonyi járásban több, mint 600 fővel többen vannak munkaviszonyban 2020 májusában, miközben Nyíregyházán az év azonos időszakához képest jelentősen, 1329 fővel növekedett a regisztrált álláskeresők száma.

Más országokhoz képest, Kelet-Közép-Európa munkaerőpiacát egyelőre alig érintette a koronavírus-járvány. Az USA-ban például hetente milliószámra váltak állástalanná az emberek, a munkanélküliségi ráta már áprilisban 14%-ra ugrott. Ehhez képest a régiónkban csak Ausztriában mutattak ki érdemi emelkedést az első negyedévben, és még az áprilisi adatokban is alig látszik a járvány hatása.

Elemzők szerint, a recesszió elkerülhetetlen a régió országaiban, így a következő hónapokban a munkanélküliség is emelkedni fog. Horvátországban, Romániában és Szerbiában kétszámjegyű lehet idén az átlagos munkanélküliségi ráta, hazánkban becslések szerint 7 százalék, megyénkben 11 százalék fölötti jelenleg ez a mutató.