AKTUÁLIS
#Kisvárda
#konferencia
#környezet
Különleges konferencia Kisvárdán
Bevallom, újságíróként sok konferencián megfordulok, de amilyen ma volt Kisvárdán, különlegesnek számít mind közül.

Különlegességét maga a téma és szakmai előadások felvezetéseként tartott „kedvcsináló” előadás stílusa és az előadó személye, dr. Kiss Ferenc, a Nyíregyházi Egyetem Környezettudományi Intézet vezetője adta. Kiss előadásban a Környezet, egészség, család megjelenése az ENSZ fenntarthatósági célrendszeréből kiindulva – elsősorban az érzelmekre hatva – mutatta be, hogy földünk a 25 órában van. A hallgatóságot elnézve sikeres a stratégia és bizony valószínűleg az eladást követően a jelenlevők elgondolkodnak: mit tettünk, mit teszünk a földünkkel. Azzal a földdel, ahol szerelmeink, gyermekeink születtek, születnek. Mit tettünk azzal a földdel, aminek az életünket köszönhetjük.

Szakmai konferencia, amit mindenkinek végig kéne hallgatni

A Mindent a Nőkért Alapítvány háromnapos Nemzetközi Szülészeti Konferenciát szervezett 2018. december 6-8-ig Budapesten, majd december 9-10-én 13.00 órától Kisvárdán a Várda Sport Hotelben szervezték meg a Család és a Nők szerepe a környezettudatosság kialakításában elnevezésű rendezvényt. Kisvárda és térségéből mintegy 100 szakember részvételével, szakmai előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők a nemzetközileg elismert, neves előadok közreműködésével.

Finna Péter (fül-orr-gégész adjunktus) – Mindent A Nőkért Alapítvány projektigazgatója köszöntőjében rámutatott, hogy a nők amellett, hogy gyermekeinket nevelik, egyre jelentősebb szerepet vállalnak társadalmunkban, minden területen fontos pozíciókat töltenek be, mondhatjuk irányítják az életünket. De esendőek is, ezért ahhoz, hogy mindezt véghez tudják vinni, sokszor nagyobb támogatásra van szükségük, ezért lehetőségeinkhez képest mindenben segítenünk kell őket. De nemcsak a nőket, gyermekeinket, embertársainkat, hanem környezetünket is – fogalmazott Finna.

De miért foglalkozzunk a környezetünkkel?

Mit is jelent a környezetünk? Mindent, ami körülvesz, ami biztosítja számunkra az életteret. „Muszáj megértenünk, és egyre többen meg is értjük, hogy környezetünk nélkül nincs élet.” Emberek, állatok és növények nélkül Földünk értéktelen és üres lenne.

-Nekünk abban a szerencsés helyzetben volt részünk, hogy tapasztalatokat cserélhettünk számos európai, észak- és dél-amerikai, afrikai és ázsiai ország egészségügyi, jog- és környezetvédő szervezeteinek elkötelezett vezetőivel, akikkel kiváló együttműködést alakítottunk ki. Ezeket a tapasztalatokat is szeretnénk megosztani Önökkel, itt Kisvárdán.

Leleszi Tibor a rendezvény fővédnöke, Kisvárda polgármestere beszédében kiemelte, hogy a környezetünkért „közösen, együtt tudunk csak tenni”. A környezettudatosságnak egy olyan hangsúlyos lehetőségnek kell lennie mindennapjainkban, amely eszközt és tudást biztosít az élhetőbb környezetért, családunkért, gyermekeinkért, s azok életminőségéért. Kisvárda az újonnan épülő város, a lehetőségek városa – jelentette ki Leleszi, majd hozzátette, de ez a fejlődés nem képzelhető el környezettudatos tervezés nélkül.

Lépni kell és lépni is fogunk a környezettudatos jövő érdekében

A város polgármestere beszédében kitért az okos város projektre, ami - megfogalmazása szerint - „betölt egy új utat egy új irányvonalat, ami által összekapcsoljuk a lehetőségeket az élhetőbb jövőért.”

A mai konferencián, többek közt a Felső-Szabolcsi Kórház igazgatója, dr. Hegyi Henrik is előadást tartott, A betegség, mint a fenntartható fejlődés gátja címmel. Dr. Mónus Ferenc a Nyíregyházi Egyetem Környezettudományi Intézet munkatársa a svédországi tapasztalatokból merítve, Lehetne-e zöldebb az egészségügy és az oktatás kérdésre adta meg a választ.

Az Alapítvány közreműködik az egészségügyben dolgozó szakemberek továbbképzéseinek megszervezésében, oktatásában, szakmai anyagok publikálásában, valamint az ünnepek közeledtével, decemberben hátrányos helyzetű gyermekeknek szervez kétnapos családi- és gyermekprogramot Nyíregyházán. A gyerekek szüleikkel együtt élményfürdőbe, koncertre látogatnak el, kézműves programokon vesznek majd részt.