KÉK FÉNY
#honosítási ügy
Kőkemény ítélet a honosítási ügyben - 6 év letöltendő
A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa 2018. december 13-án az I. rendű Sz. Zs. L. vádlott büntetését 594 rendbeli befolyással üzérkedés bűntette miatt 6 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltás súlyosbította, ezentúl 239 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vád alól felmentette.

A törvényszék a II. rendű D. N. vádlott büntetését bűnsegédként elkövetett 594 rendbeli befolyással üzérkedés bűntette miatt 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra súlyosbította, valamint a 239 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vád alól felmentette.

A III. rendű T. Z. vádlott vonatkozásában az elsőfokú felmentő ítéletet helybenhagyta a törvényszék.

A törvényszék által megállapított tényállás szerint 2013. januárjában az I. rendű vádlott megállapodott két ukrán állampolgárral, hogy politikai és közéleti befolyását felhasználva – a kedvezményes honosításhoz szükséges feltételek hiányában is - segítséget nyújt kárpátaljai ukrán személyeknek a magyar állampolgárság megszerzéséhez. Az I. rendű vádlott azt ígérte az ukrán vádlottaknak, hogy nagy összegű euró fejében Magyarországon hivatalos személyek az ő kérésére a kedvezményes honosításokat elintézik.

I. és II. rendű vádlottak legalább 594 ukrán személytől minimum 386.100 eurót (111 millió 254 ezer 715 Ft) vettek át az ukrán személyektől, azonban egyetlen honosítási eljárást sem kezdeményeztek, az átvett összeget saját céljaikra fordították.

A törvényszék álláspontja szerint a vádlottak a valótlan tartalmú magánokiratok felhasználásával – mivel nem jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítására használták fel – nem valósították meg a felmentéssel érintett bűncselekményt.

A másodfokú bíróság megállapította, hogy az I. rendű vádlott legalább 594 honosítási ügyben fogadott el vagyoni előnyt. A II. rendű vádlott szándékosan nyújtott segítséget I. rendű vádlottnak a befolyással üzérkedés bűntettének elkövetéséhez.

Nyomatékos súlyosító körülményként értékelte a törvényszék I. rendű vádlott vonatkozásában azt, hogy 594 rendbeli bűncselekményt követett el, illetve azt, hogy cselekménye a magyar köztisztviselők korrumpálhatóságának lehetőségére utalt és ezáltal alkalmas volt Magyarország nemzetközi tekintélyének lejáratására is.

Az ítélet a III. rendű vádlott vonatkozásában jogerős, az I. és II. rendű vádlottak esetében az ügy a bejelentett fellebbezések miatt a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.


- FrissMédia -