KÉK FÉNY
#tárgyalás
#Nyíregyháza
#kihűlés
#bíróság
Kihűlt a felesége, mert hagyta - meg is halt
Akár életfogytiglant is kaphat az a vádlott, aki hagyta kihűlni a feleségét 2016. december 19-én egy Nyíregyháza – Zombori bokorban található lakásban. Az első tárgyalási napon dr. Gunyecz Zoltán tanácselnök 24 tanút idézett, akik megdöbbentő, olykor plasztikus részletességgel számoltak be arról a végzetes napról és azt megelőző fél év történéseiről. A vád védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés.

Az ügyészség álláspontja szerint a vádlott, aki egyébként a bűncselekménnyel kapcsolatos beszámítási képességében enyhe mértékben korlátozott volt, 2016 novemberétől mozgásképtelen feleségét hagyta kihűlni. Az ügyész a vádiratában úgy fogalmaz, hogy a sértett szobájában a fűtést cserépkályha biztosította, melyet a vádlottnak kellett volna fűtenie, ő azonban italozó életmódja és a sértett sorsa iránti közömbössége miatt ezt nem tette meg.

A vádirat szerint 2016. december 19-én sem volt befűtve a szobában


A vádlott 2014 szeptemberében lett felesége teljes körű gyámja, mivel a Nyíregyházi Járásbíróság cselekvőképesség teljes korlátozása alá helyezte a későbbi sértettet, ugyanis demenciát és Alzheimer-kór diagnosztizáltak nála. Az asszony annyira rossz állapotban volt, hogy képtelen volt magát ellátni. Mozgásában, kommunikációjában is erőteljesen korlátozott volt. Állapota 2016 novemberében rohamosan romlott- olyannyira, hogy decemberben már az ágyból sem tudott felkelni.

A vádlott a délutáni órákban észlelte, hogy a sértett a szokásosnál is rosszabb állapotban van, ezért szomszédjának szólt telefonon, hogy jöjjön át mert: „ le van esve az álla a feleségemnek”. A szomszéd, aki olykor-olykor ételt, sőt pénzt is adott az egyébként italozó életmódot folytató házaspárnak, azt mondta a vádlottnak, hogy azonnal hívjon mentőt. A mentőápolók a sértettet rendkívül elhanyagolt állapotban, ellátatlanul, kihűlve találták a koszos, elhanyagolt lakásban.

Megdöbbentő állapotokról számol be a mentőtiszt

Bár - mint mondta a tárgyaláson -, sajnos nem egyedi az eset. Kiérkezésükkor próbálnak információt gyűjteni a férjtől, aki együttműködött, segítőkésznek mutatkozott, de valószínűsíthetően ittas állapota miatt nem igazán adott egyértelmű válaszokat és orvosi papírokat sem tudott mutatni a mentőtisztnek. A mentősök elmondása szerint rendkívül elhanyagolt lakókörnyezetben találják a sértettet, azt kitakarva még megdöbbentőbb látvány tárult eléjük.


Egérürülék a sértett testén

A sértettet, akit hosszú ideje már pelenkázni kellett, hiszen vizelet- és széklet-visszatartási rendellenessége is volt, jól láthatóan nem gondozta senki az elmúlt napokban. Ekkor a mentőtiszt részletesen elmondja a tapasztaltakat, majd megjegyzi vallomásában, hogy ő is fázott a lakásban, ezért a felmelegítést a mentőben kezdték meg. Akkor jött a következő döbbenet, mikor előkészítése közben egérürülék hullott a sértett karjáról. A mentősök a melegítést, újraélesztést megkísérelték, majd kórházba szállították a sértettet, ahol az még aznap elhunyt.



Több mázsa fa volt az udvaron

A vádlott elmondása szerint rendszeresen fűtött, de ezt a tanúk nem tudták minden kétséget kizáróan igazolni. A mentősök és a szomszéd - akit azon a végzetes napon áthívott a vádlott -, arról számoltak be, hogy hideg volt a lakásban. A szemben lakó szomszéd azt állítja, hogy nagyon ritkán látta a kéményt füstölni, egy másik szomszéd ellenben azt, hogy rendszeresen füstölt a kemény. Majd kiderül, hogy az utcafrontról nem is látható a kémény füstje.

Ami tény, a vádlottnak a kert végén több akácfája is volt, aminek egy részét 40 ezer forintos tartozása fejében odaadta annak a szomszédnak, aki ételt és esetenként pénzt is adott nekik. A maradékot, ami tanúállítás szerint 30-35 mázsa volt, a vádlott portáján megtalálták.

Jövedelem szinte semmi

A vádlott elmondása szerint míg a felesége nem betegedett meg, rendezett körülmények között éltek. Ezt egyébként a tárgyalásra beidézett tanúk is megerősítették. A vádlott feleségénél, aki varrónő volt és vállalkozásból volt jövedelmük, a betegségével kezdődtek a problémák. A tanúvallomásból rendkívül rossz anyagi- és szociális helyzet bontakozik ki.


A vádlott hosszasan sorolja az okokat. A terhére felrótt bűncselekményt nem ismeri be, csak annyiban, hogy korábban kellett volna értesíteni a mentőt. Ő a körülményeket okolja és sorolja, hogy szerinte mi vezetett idáig: visszaminősítették a feleségét rokkantságból 35 százalékra, így elesett a rokkant nyugdíjtól, majd a nyugdíjkorhatár emelése miatt a rendes nyugdíjra sem volt jogosult. Ő sem tudott elmenni dolgozni, mivel a feleségét ápolta. Maradt az ápolási segély és a munkanélküli járadék, ami összesen 54 ezer forint bevételt jelentett.

Bár többször felajánlották neki, hogy otthonba adják a feleségét, ő ellenkezett. Nem egyszer kijelentette: „én szeretnem gondozni a feleségem” Igaz, valószínűleg a havi 80 ezer forintos díj is akadálya volt annak, hogy az asszony demenciájával bekerüljön egy speciális osztályra. A mentősök sem erősítették meg az ügyész állítást, hogy a vádlott közömbös lett volna a felesége iránt. Viszont valószínűsíthetően akkor is ittas volt. Merthogy a vádlott rendszeresen italozott, bár ezt tagadja, míg a szomszédok egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy italozó életmódot folytatott a férfi.

A gyámhivatal alkalmasnak találta a férjet és a környezetet az otthonápolásra,

noha a szociális ellátórendszer 2016 márciusában jelezte, hogy a kontrollvizsgálatnál - ahova a férj minden esetben elkísérte a feleségét - azt tapasztalták, hogy mindketten rendkívüli mértékben ápolatlanok. Véleményük szerint a férj alkalmatlan volt a gondnoki feladatok ellátásra. Márciusban az orvosi vizsgálatot végző orvos kezdeményezte, hogy a sértettet otthonban helyezzék el. Ennek alapján három alkalommal tájékoztatták a vádlottat, aki nem tett lépéseket feleségé otthonban való elhelyezése érdekében. Gyakorlatilag semmit nem tett, mint ahogyan más sem tett semmit - mert „nekik nem feladatuk

Pécsen hasonló esetben már született jogerős ítélet

A Pécsi Ítélőtábla másodfokon is emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek azt a férfit, aki nem megfelelően gondoskodott gondozásra szoruló édesanyjáról. A 67 éves torvaji férfit az elsőfokú bíróság mulasztással elkövetett emberölés miatt 6 év szabadságvesztésre ítélte, mert nem látta el a 86 éves édesanyját. A gondozási kötelezettségét annak tudatában sem teljesítette, hogy ez a betegségei és sérülései miatt orvosi ellátást igénylő sértett halálát eredményezheti. A mulasztás okán az idős asszony egészségi állapota fokozatosan nagymértékben megromlott, végül elhunyt.

A nyíregyházi tárgyalás pénteken folytatódik orvosszakértők meghallgatásával.


- FrissMédia -