KULTÚRA
#Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége
#Családok Éve 2018 programsorozat
#Magyar Családok Fesztiválja
#nyíregyháza
Kárpátaljai Magyar Családok Fesztiválja Nyíregyházán
A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége a 2001-es megalakulása óta a térség magyar családjaiért, a magyar közösségek megmaradásáért dolgozik. A tíz szervezet összefogásából létrejött kezdeményezéshez mára közel száz magyarországi és külhoni civil szervezet csatlakozott - hangzott el a Kárpátaljai Magyar Családok Fesztiváljának beharangozó rendezvényén kedden Nyíregyházán.

A szövetség elnöke, Pataki János elmondta, hogy a határokon átívelő összefogás célja a hagyományos családmodell, a tudatos családtervezés és a gyermekvállalás népszerűsítése, valamint a nemzeti identitás megőrzése, erősítése.

A külhoni magyarok az állampolgárság és a szavazati jog megadása, valamint a családtámogatási rendszer határon túli kiterjesztése révén az utóbbi években egyre jobban érezhetik, hogy a magyar nemzet szerves részévé váltak. Itthon, otthon vannak. Azt azonban, hogy családban és nemzetben élni jó, nem elég szúk körben megélni, meg kell mutatni a nagyvilágnak is - hangsúlyozta az elnök.

A Családok Éve programsorozat többek között ennek az életérzésnek az intenzív, közösségi megélését teszi lehetővé, akár olyan fiatalok számára is, akik ezt saját környezetükben esetleg kevésbé tapasztalhatják meg. A kárpátaljai családok nyíregyházi fesztiválja jó alkalom lesz arra, hogy a határok által elválasztott magyarok megismerjék egymás kultúráját, népszokásait és mintát mutassanak a fiatal útkeresőknek is az élet valódi értékeiről.

Dr. Ulrich Attila alpolgármester az előkészületekről elmondta, hogy Nyíregyháza egy igazi családbarát város, hiszen a kárpátaljai családi fesztivál önzetlen támogatásukkal segítik. Az önkormányzat, a helyszínt biztosító Múzeumfalu, az Állatpark, valamint számos szállásadó egyaránt lelkesen álltak e kezdeményezés mellé. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének helyi nagycsaládos tagegyesülete és civil segítői még most is éjt nappallá téve dolgoznak a találkozó sikeres megszervezésén

A rendezvényre Kárpátaljáról több mint háromszáz, a közeli és távolabbi hazai városokból további több száz család jelezte előzetesen a részvételét. A június 9-én, 11 órakor kezdődő eseményen minden gyermekkel érkező család ingyenesen vehet részt. Lesz zene, tánc, színi előadás, hagyományos kézműves foglalkozások, íjászat, mentős, tűzoltó és sportbemutató, tehát minden lehetőség adott az igazi fesztiválhangulathoz.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége a Családok Éve 2018 programsorozat keretében márciusban már nagy sikerrel szervezte meg Csongrádon a vajdaságiak fesztiválját, június végén az erdélyiek bemutatkozására kerül sor Debrecenben, szeptemberben pedig a felvidéki magyar családok lépnek majd fel Mosonmagyaróváron.