AKTUÁLIS
#kisvárdai kitüntetések
#augusztus 20.
#Dr. Seszták Miklós
Jó ezt így kimondani: szeretem Kisvárdát
„Van egy ország, aminek lakosai mostanság újra bíznak egymásban. Ez az ország Magyarország" – mondta dr. Seszták Miklós kormánybiztos a kisvárdai augusztus 20-i központi ünnepségén a Művészetek Háza színháztermében, ahol átadták Kisvárda város képviselőtestületének legrangosabb elismeréseit.

Szent István ünnepén a független magyar, keresztény állam megteremtését ünnepeljük. Augusztus 20-a alkalmával emlékezünk azokra is, akik Szent István örökségét: a függetlenséget, a kereszténységet, a magyarságot rendre megvédtek számunkra. Hálával kell erre gondolni és nemzetmentő munkájukat folytatni kell – mondta a kormánybiztos, aki rámutatott, hogy az ünnepek tegnap és ma arról szólnak, ami különleges bennünk, magyarokban, s a velünk egy hazában élő nemzetiségekben, ami sehol máshol nem tapasztalható, csak itt, a Kárpát-medencében.


Dr. Seszták Miklós szűkebb hazájáról szólva elmondta: Kisvárda a szerethető települések közé tartozik. Mint fogalmazott: „Jó ezt így kimondani: szeretem Kisvárdát!”

Az ünnepi köszöntőt követően adták át Kisvárda Város legrangosabb elismeréseit. Közel négy évtizede, hogy kitüntető díjjal ismerik el Kisvárdán, azok teljesítményét, akik hosszabb időn át a városért végezték/végzik kiemelkedő munkájukat.

Ebben az évben „Pro Urbe Kisvárda” kitüntető díj adományozott a képviselőtestület Bogáti Jánosnak, az egyes Kárpát-medencei gazdaságélénkítő programok és összehangolt fejlesztési feladatok, valamint turisztikai fejlesztések koordinátorának.

Bogáti János Kisvárdán született 1982. október 2-án. Gyermekkorát testvérével, Csabával Jékén töltötte. Szülei kiemelt figyelmet fordítottak gyermekeik taníttatására, az általuk képviselt erkölcsi, társadalmi értékek átadására. Bogáti a kisvárdai fejlesztésekre folyamatosan kiemelt figyelmet fordított és fordít. Szakmai tudásával és rátermettségével elősegíti a városi fejlesztési ügyek intézését.

A díj évente egyszer adományozható. 110 mm átmérőjű, kör alakú, kétoldalas bronzérem, mely első oldalának bal mezejében függőlegesen „Ego Alexandri sum” feliratú, gyámkövön nyugvó gótikus oszlopnyaláb, tőle jobbra „PRO URBE”, középen alul félkörívben Kisvárda felirat olvasható. A hátoldalán az érem teljes nagyságában a város címere van.

„Kisvárda Szolgálatáért” kitüntető díjat adományozott Kisvárda város képviselőtestülete Tamásné Balogh Beátának, aki a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium testnevelő pedagógusa.

Tamásné Balogh Beáta Kisvárdán született 1970. augusztus 25-én. Két fiúgyermek édesanyja. 2014-ben mesterfokozatot és okleveles tanári diplomát szerzett. 2014 szeptemberétől a Bessenyei György Gimnáziumban dolgozik töretlen lendülettel - osztályfőnöki és mestertanári feladatokat lát el.

"Kisvárda Szolgálatáért” kitüntető díjat vehetett át még Dévényi Juhász Csilla, aki a Kisvárdai Intézményműködtető Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Dévényiné Juhász Csilla Kisvárdán született 1974. július 21-én. Két fiúgyermek édesanyja. 2012. január 1-től gazdaságvezetőként a II. Rákóczi Ferenc Szakközép és Szakiskolában végezte feladatait, majd Kisvárda Város Önkormányzata által létrehozott Kisvárdai Intézményműködtető Nonprofit Kft. ügyvezetője.



A díjak átadását követően került sor a hagyományos kenyérszentelésre, ezt a történelmi egyházak képviselői végezték.

Ezután Tapolcsányi Laura, Szent István Misztériumjáték című történelmi hangos képeskönyvét láthatták a résztvevők BORISZ rendezésében a Turay Ida Színház táncművészeinek előadásában.



Történelmünk egyik legszebb mozzanatát ragadja meg ez a páratlan misztériumjáték, amely Szent István életútját születésétől királlyá koronázásáig rendhagyó módon tárja elénk, gazdag látvány- és zenei világot ötvözve, hangos képeskönyv formájában.

A mű szövetében az Intelmek és a Szent István legendák keresztényi tanításai szépen összefonódnak az ősmagyar hitvilág regösénekeivel, miként a színművészek hangjátéka a táncművészek pazar koreográfiájával. Így válik a néző egy egészen szokatlan színházi élmény részesévé, s talán közelebb kerül hozzá az ezeréves múlt homályából Szent István, a döntések súlya alatt istenben bizakodó, esendő ember és István király, a végsőkig elszánt európai uralkodó.

- FrissMédia -