PUZZLE
Életmód
#falunap
Ingyen debreceni, HVCS-verseny, horgászkereső - falunapokon jártunk
Három falunapot is rendeztek a közelben. Fényeslitkére, Lövőpetribe és Nagyhalászra látogattunk el. Valamint elmeséljük, mi is az a falunap.

Nem volt kegyes az időjárás a hétvégét a falunapozokhoz. Pedig erre a hétvégére több településre is szerveztek ilyen mulatságot. Bulizásra készülődtek, hiszen évente egyszer jól jön egy kis közösségépítés. Falunap amúgy érdekes rendezvény. A Wikipédia szerint a kelet-európai szocializmus után az első falunapot Romániában, Micskén rendezték volna 1997-ben. Már azóta is változtak az idők, hiszen bő 20 évvel később a helybéliek már családi napnak hívják a zenés, táncos, evős-ívós, programokkal fűszerezett egynapos kavalkádjukat.

Itthon nem tudjuk pontosan, hogy hol tartottak először hivatalosan falunapot, de például Ajakon is odafigyelnek a kezdetekben falunapként induló rendezvényre. Komoly, már a településen is bőven túlmutató programot szerveznek minden évben.

Ennyit az internetes népi ismeretterjesztésről, nézzük hogyan mulatott a nép szűkebb környezetünkben. Volt ugye városnap Nagyhalászon, ahol bizony "nagy halászt" kerestek. A kis városban is a retró volt a menő zene Republikkal és a Neoton Família tagjával, Csepregi Évával. Ő aztán együttesével átsietett Fényeslitkére, ahol már a zenekarával együtt adott élő koncertet.

Fényeslitke a hagyományokra építve a népi kultúrára alapozva néptánctalálkozóra hívta a környék néptáncosait. Majd Arany János nyomán: Hé, paraszt! melyik út megyen itt Budára címmel rendezték meg a H.V.CS-versenyt. Ha valaki nem tudná, a HVCS: helyi vagány csávó, esetünkben a legerősebb legény. Mi egy darabig néztük a vetélkedést, de már vártak Lövőpetriben.

A Nyírség északkeleti részén, Kisvárdától keletre fekvő 470 fős település hamisíthatatlan falunapot rendezett. Itt már inkább idősek laknak. Volt önkormányzat által ajándékba adott debreceni páros amelyet megyénk mulatós fenegyerekének, Kocsis Janikának muzsikája közben lehetett bekebelezni. A fiataloknak, ahogy helyben mondják, pulyáknak kinyitott az ugrálóvár, vízifocit is tudtak játszani a bátrak, ahogy íjak is előkerültek. A végén pedig a minden falunap kelléke, a tűzijáték zárta a napot.