AKTUÁLIS
Ingatlanvásárlás Kisvárdán: megmutatjuk, mire elég 25 millió forint
Az ingatlanbefektetés népszerűségét még a magasan ívelő négyzetméterárak sem tudják csökkenteni. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei piacon sincs ez másképp, pedig az árak itt sem kímélik a vásárlók pénztárcáját. A témát tovább boncolgatva először megmutatjuk, mire is elég 25 millió forint Kisvárda és környékének ingatlanpiacán, majd megnézzük, hogy valóban érdemes-e belevágni a befektetési célú ingatlanvásárlásba.

25 millió forint nem túl nagy összeg, főleg akkor, ha ingatlant szeretnénk belőle vásárolni. Önerőből saját otthonhoz jutni sohasem volt egyszerű, de az idő előrehaladtával egyre nehezebb. Néhány évvel ezelőtt sokkal többet ért az általunk kijelölt keretösszeg, mint most. 2015 szeptemberének átlagos négyzetméter árai alapján, 25 millió forintért Kisvárdán egy csaknem 300 m² alapterületű házat lehetett venni. 2020 szeptemberének átlagos négyzetméter árai alapján azonban az összegből már „csak” egy 140 m²-es házat lehetett kapni. Ezzel öt év alatt fele akkorára csökkent az ugyanazért a pénzért elérhető terület. Az elmúlt öt évet tekintve viszont nem idén voltak a legmagasabbak a kisvárdai házak átlagárai. A csúcsot 2019 novemberében érték el, amikor egy négyzetmétert átlagosan 270 ezer forintért kínáltak eladásra. Tehát ekkor 25 millió forint egy 90 m²-es házzal volt egyenlő - derül ki az ingatlannet.hu FrissMédia részére készített felméréséből.

Hány négyzetmétert jelent 25 millió forint a környék ingatlanpiacán?

A válasz attól függ, melyik településen. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében igencsak nagy az ingatlanárak között mutatkozó árdifferencia.

A vizsgálatunk alá vont városok közül, a szeptemberi átlagos négyzetméter árak alapján, a legnagyobb alapterületű, 300 m²-es házat Tiszavasvárin vehettünk volna a 25 millió forintunkért. Szintén a szeptemberi átlagárakkal számolva, ehhez képest Mátészalkán 100 m²-rel kisebb házat lehetett kapni a keretösszegért.

A középkorban Warada néven emlegetett településen, azaz Kisvárdán – mint azt fentebb említettük – 25 millió egy 140 m² alapterületű házat ért idén szeptemberben. Az általunk vizsgált települések közül a legkisebb házat a magas négyzetméter árai miatt Nyíregyházán kínálták eladásra 25 millió forintért. Ez a megye székhelyén, családi házak tekintetében, alig 90 m²-re futotta volna.

A nagy dilemma: megéri ingatlanba fektetni a pénzünk?

A hazai ingatlanpiacon hajmeresztő árakkal szembesülünk, de ez nem ássa alá az ingatlanvásárlási kedvünket. Továbbra is sokan vásárolnak lakásokat annak érdekében, hogy plusz jövedelemre tegyenek szert. A befektetési cél elérése azonban gyakran elég kockázatos, így a lehető legalaposabban át kell gondolnunk a döntésünket.

Szakértők számításai szerint az ingatlanbefektetésekkel szemben reálisan egy 5-7% közötti éves átlaghozamot várhatunk. Ez elgondolkodtató annak tükrében, hogy 4-6% hozamot állampapírral is elérhetünk. Viszont, ha azt feltételezzük, hogy a lakás ára éves átlagban 7%-ot fog emelkedni, akkor az ingatlan értéke 10 év alatt megduplázódik. Hogy elérhető-e ekkora hozam a jövőben, azt nem lehet tudni, hiszen senkinek sincs jósgömbje, de az biztos, hogy az ingatlanbefektetés kevésbé kockázatos más befektetésekhez képest.

A fotó illusztráció.