SPORT
#rali
#Nyíregyháza
#Zséda
Ilyet még nem látott Nyíregyházán - videó
Mint írtuk, Nyíregyháza bekerült a jövő évi rali Európa-bajnokság előzetes helyszínei közé. Ezt az első Nyíregyháza-rali esti sajtótájékoztatóján jelentették be, ahol Zséda is jelen volt. A népszerű énekesnő Nyíregyházán tudatta, hogy rajtvonalhoz áll egy elektromos autóval.

Eddig még soha nem láthattak raliversenyen elektromos autót, így a VW e-Golf különleges színfoltja volt előfutóként a pénteki városi gyorsasági szakasznak. A cél, hogy az autózást és a sebességet kedvelők megbizonyosodhassanak róla: azzal, hogy a környezetet kímélik, még nem kell lemondaniuk sem a tempóról, sem a vezetési élményről - hangzott el a tájékoztatón. A volán mögött ez alkalommal Szabó Krisztián autókrossz és ralikrossz Európa-bajnok foglalt helyet, míg a navigátor szerepét az elektromobilitás egyik nagykövete, Zséda vállalta.


Zséda a sajtótájékoztatón elmondta: nagy öröm számára, hogy az elektromobilitás nagyköveteként részt vesz az 1. Nyíregyháza-ralin. Az énekesnő úgy fogalmazott: "nagy megtiszteltetés számomra, hogy Szabó Krisztián ralikrossz Európa-bajnokkal én is átélhetem az autóversenyzés élményét a Nyírség fővárosában. Az autósportokhoz a korábbiakban is volt már némi közöm, hiszen pár éve Jenson Button Forma 1-es sztárpilótának egy igazi versenyautóban mutathattam meg a fővárost, akkor természetesen ő vezetett" - jegyezte meg szerényen Zséda.

December 5-én véglegesít a FIA

Mint írtuk korábban, új helyszínként bekerült a rali Európa-bajnokság 2019-es előzetes versenynaptárába Nyíregyháza. Jean-Baptiste Ley, az ERC promótere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy ez még egy előzetes versenynaptár, amelyet a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) világtanácsának kell véglegesítenie a december 5-én, Szentpéterváron tartandó ülésén. "A Rally Hungary előzetes versenynaptárba kerülése rengeteg munka és egyeztetés eredménye, egyben reméljük, hogy ez egy hosszútávú partneri kapcsolat kezdete" - fogalmazott az ERC koordinátora. Jean-Baptiste Ley hozzátette, az ERC-t "lenyűgözte" a mostani hétvégén az idei magyar bajnokság záró futamának otthont adó Nyíregyháza, valamint a rali szervezőcsapatának elkötelezettsége és professzionalizmusa.

A 2019-es ERC-sorozatban négy aszfaltos és négy murvás verseny szerepel, az előzetes versenynaptárt szerdán, Genfben fogadta el a FIA rali-bizottsága, Magyarországon az egyik aszfaltos versenyt rendezhetik majd meg. A naptárt - csakúgy, mint a lehetséges magyar versenyhelyszínt - a szentpétervári FIA-ülésen tárgyalja a szövetség.

Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke arról beszélt, hogy az MNASZ három évvel ezelőtt tűzte ki célul a rali Eb egyik futamának magyarországi megrendezését, ennek érdekében pályázatot nyújtott be a FIA-hoz. "Magyarország újra felkerül a nemzetközi rali térképére, ez pedig a magyar autó- és a ralisport rajongói számára is hatalmas elismerés" - jegyezte meg.


Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hatalmas lépésnek és óriási sportdiplomáciai sikernek nevezte, hogy Nyíregyháza bekerült az Eb-sorozatba. "A rali Eb-futam rendezési jogának megszerzésével újabb, meghatározó ponton kapcsolódhatunk be a nemzetközi autósportba és kerülhetünk fel Nyíregyháza városával a sportág európai térképére" - jelentette ki az államtitkár.



Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere azt mondta, a város hosszú távon gondolkodik a ralival kapcsolatban, ami turisztikailag is jelentős eseménynek számít a nyírségi megyeszékhely számára. "Nagyon sok mindent kell tanulnunk, de be tudjuk bizonyítani már idén, hogy alkalmasak vagyunk erre a feladatra" - utalt a nyíregyházi országos bajnoki futamra Őry Tamás, a Nyíregyháza-rali társrendezője. Megjegyezte, ebben az évben is már egy ERC-kompatibilis versenyt rendeznek Nyíregyházán, a jövő évi versenyen pedig azt szeretné látni, hogy a sikeres Eb-futam rendezése mellett a dobogón is magyar pilótát ünnepelhet a közönség.



A pénteki nyíregyházi versenyen végül a rendkívül nagy köd miatt az eredetileg kétkörös versenyt biztonsági okokból egy körre csökkentették. A Nyíregyháza-rali pénteken fél hatkor kezdődött a megyeszékhely belvárosában a szuperspeciállal, melynek eredménye beleszámít a versenybe. Szombaton és vasárnap pedig a zempléni pályákon zajlik majd a küzdelem, ám a szervizpark és a díjkiosztó helyszíne Nyíregyházán van. A szombat-vasárnapi belépők ára 2500 forint, a jeggyel az összes gyorsasági szakasz látogatható. 12 év alatti gyermekek számára ingyenes a belépés.



- FrissMédia -