PUZZLE
#turizmus
#turizmus világnapja
#Kiss Róbert Richard
#trendek
#turisztikai trendek
Hódítanak a vidéki települések az utazók körében
​Az ENSZ turisztikai világszervezetének kezdeményezésére a turisztikai ágazat 1980 óta szeptember 27-én ünnepli a Turizmus Világnapját. Az idei világnapon az érdeklődőket országszerte közel ötven településen körülbelül száz programmal várják, ezek többsége vezetett gyalogos városnézés és természetjáró túra.

A világnap alkalmából Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország adásában értékelte a turizmus helyzetét, globális és belföldi viszonylatban. A szakember elmondta, hogy a koronavírus után egyik válságból egy másik válságba lépett az ágazat, hiszen az Ukrajnában zajló háború miatt a légterek egy jelentős részét nem használhatják a légijáratok. Az elmúlt években sok változás volt a turizmusban, sok helyen gondot jelent az energiaellátás, elszálltak az üzemanyagárak is.

A 2019-es rekordévhez képest tehát van még mit behozni. A Covidon túl vagyunk, már azok az országok is nyitottak, ahol az utolsókig kitartottak a korlátozó intézkedésekben. Elmehetünk Kínába, az Egyesült Államokba, szabadon utazhatunk és hozzánk is visszatértek a külföldi turisták.


A magyarok körében korábban az volt a tendencia, hogy minél előbb lefoglalták a szállásokat, repülőjegyeket, most viszont jóval később döntenek az emberek, mivel maradt még bizonytalanság bennük a Covid óta. Sokan az utolsó pillanatra hagyják a foglalást. Ha külföld, akkor még mindig Horvátországba megyünk a legtöbben, a tengerparti nyaralás célpontja tehát sokaknál változatlan. Dubrovnikban újra korlátozó intézkedéseket vezettek be a turisták számát illetően, hasonlóan több európai nagyvároshoz.

Pozitív hozadéka az elmúlt időszaknak, hogy a közelebbi célpontok populárisabbak lettek. Jó pár olyan hely lett népszerű, amit belföldön korábban talán észre sem vettünk. Megindultak az emberek a túraútvonalaknak, több utazó érkezik az Őrségbe, Noszvajra, Eger és Tokaj környéke elképesztően sok turistát vonz. Divatba jöttek a kisebb települések, trendivé vált a belföldi turizmus, a falusi turizmus.

A magyar szállásadóknak, vendéglátóknak a június nehezen indult, de a nyarat jó eredményekkel zárták a legtöbb helyen a 2023-as szezonban. A fürdőtelepülések szép számot hoztak, visszatértek a külföldi vendégek is. Budapestre főleg az Egyesült Királyságból, Németországból, Izraelből, a V4 országokból, Olaszországból és Spanyolországból érkeztek, de kínai csoportok is jöttek szép számban. Sokan közülük már a vidéki desztinációkat is felkeresik, nem kizárólag Budapestre koncentrálódnak. Az ősz is hasonlóan alakulhat: jó őszre számítanak a turizmusban, a szolgáltatók felkészültek, sok érdekességgel, újdonsággal várják a vendégeket - mondta a szakértő.