AKTUÁLIS
Hetedik alkalommal kelt útra a doni emléktúra, ezúttal Dögéről
Az idei, sorban a hetedik emléktúra délelőtt indult útnak Dögéről. Ez az első alkalom, amikor 200 kilométert gyalogolnak a hagyományőrző honvédsulisok. Januárban és februárban is megtesznek 100-100 kilométert. Az első 100 kilométer végállomása hétfőn Nyírmadán lesz. A mentben közel 60 fő vesz részt.​

Először egy 25 kilométeres szakasszal teszteltek, de hamar ráébredtek, hogy a fiataloknak nem kihívás ez a táv. Ezért a következő évben már 50 kilométerre emelték az útvonal hosszát, míg egy évvel később már 75 kilométert tettek meg a menetelők. Aztán lett belőle 100, majd 2018-ban már 150 kilométer.



Az első doni emléktúrát Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy hívta életre közel két évtizeddel ezelőtt. Eredetileg ők ily módon szerettek volna tisztelegni a hősök előtt, majd felismerték a honvédsulisok, hogy a gyerekek érzelmi alapú nevelése arról szól, hogy ők is megpróbálják átélni a történteket – avat be minket Kovács Zsuzsanna.

A ma kezdődött menetet a rendezvény fővédnöke, a térség országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós kormánybiztos indította útnak. A képviselő beszédében a Zrínyi kiadó gondozásban nemrég megjelent Hősök Naptára című kötet Illésfalvi Péter hadtörténész által írt előszavát ajánlotta a mentben résztvevő fiataloknak.



„Nekünk már csak nevek, időpontok, események. Ismeretlen arcok a múltból, akik ha túl is élték a száz esztendővel ezelőtti nagy világégést, már régen visszatértek a föld porába, ahonnan vétettek. Az iskolákban a történelemtanárok nem beszélnek róluk, életrajzaik hiányoznak a tekintélyes lexikonok lapjairól, és utcanévtáblák sem hirdetik tetteiket. Sokáig úgy tűnt, hogy a teljes nemzeti amnézia apró részeként első világháborús hőseink is örökre a feledés homályába merülnek. Kicsi falvak emlékművein sorakozó kopott betűk, régi könyvszekrények sarkában meghúzódó, sárgult lapú kötetek, s itt-ott a családi legendáriumok őrzik csupán neveiket” – idézte a hadtörténészt Seszták Miklós.

Beszéde végén a képviselő jó utat és kitartást kívánva arra emlékeztette a jelenlévőket: „Mi nem hagyjuk az őseink emlékét, pont azért nem, mert legjobban ezt az emlékezést ti tudjátok visszaadni, hiszen szabadidőtöket, energiátokat és egy kicsit az életetek egy részét erre áldozzátok.



Döge polgármestere, dr. Nagy Péter a FrissMédia „Emlékezni és emlékeztetni” című cikkét felidézve fejtette ki, hogy a fiatalok, azok akik a menetben reszt vesznek, egyre fontosabb feladatot látnak el. Emlékeztetnek s emlékeznek. Nagy Péter rámutatott, hogy a 40-es, 50-es, 60-as korosztálynak még élénk emlékei lehetnek a háborúkról szülők, nagyszülők által, akik meséltek a szörnyűségekről. „De a 21. század emberét emlékeztetni kell a magyar hősökre.”



A menetelők között találkozhatunk pedagógusokkal, szülőkkel, sportolókkal is, akiket egy egészségügyi csapat kísér az úton. A téli időszakban megtett 100 kilométer kis ízelítőt ad azokból a nehézségekből, melyeket a katonáknak és honvédeknek kellett kiállniuk, legyengülve a több mint 2000 kilométeres hazafelé vezető úton.

A menet útvonala - 2019. január 18. (péntek):

09:00 Döge, megemlékezés

10:20 Fényeslitke, megemlékezés

11:50 Komoró, megemlékezés

13:45 Tuzsér, megemlékezés

15:30 Tiszabezdéd, megemlékezés

16:40 Győröcske, megemlékezés

18:30 Záhony, ingyenes éjszakai szállás


2019. január 19. (szombat)

09:00 Záhony, megemlékezés

10:30 Zsurk, megemlékezés

11:40 Tiszaszentmárton, megemlékezés

13:30 Eperjeske, megemlékezés

15:00 Mándok, megemlékezés

16:15 Tiszamogyorós, megemlékezés

18:00 Mezőladány, ingyenes éjszakai szállás


- FrissMédia -