Tudomány és Technika
#naptej
#napvédő krém
Hamis biztonság - a naptejek mégsem védenek meg a káros sugárzástól?
Csupán fele akkora védelmet nyújtanak, mint amennyit ígérnek és nem feltétlenül az összetevők, hanem a helytelen felvitel miatt – derül ki egy új kutatásból.

Vízparti nyaralásnál az egyik legfontosabb termék a naptej, amellyel a káros sugárzások ellen védekezhetünk. Egy új kutatás eredménye azonban azt mutatja, hogy a termékek nagy része nem nyújt megfelelő védelmet – és nemcsak az összetevők, hanem a helytelen felvitel miatt. A King’s College London kutatói arra világítottak rá a közelmúltban, hogy csak a 30-as és 50-es faktorszámmal ellátott napfényvédőkkel lehet biztonságosan napozni, ha azonban nem helyesen használják őket, ezek is csupán a tőlük elvárt védelem 40 százalékát biztosítják.

Ahhoz, hogy maximálisan kifejtse a hatását, jó vastagon kell felvinni a bőrre a krémet, ami legalább hat teáskanálnyi mennyiséget (36 gramm) jelent egy átlagos testalkatú felnőtt esetében. Több, mint fél teáskanálnyi mennyiség kell mindkét karra, az arcra, a nyakra és a fülekre, egy-egy teáskanálnyit pedig a lábakra, a mellkas és has területére, valamint a hátra érdemes felvinni, ha biztonságban akarjuk érezni magunkat a káros sugárzásokkal szemben. A Brit Bőrgyógyászok Szövetsége azt ajánlja, hogy 15-30 perccel a napozás megkezdése előtt vigyük fel a terméket a bőrre, majd hagyjuk megszáradni. 2 óránként érdemes megismételni a felvitelt, de akár gyakrabban is, hiszen a törülközés akár 85 százalékát is eltávolíthatja a napfényvédőnek, és a fürdésnél is leázik a krémek nagy része.

Ha pedig már megtörtént a baj, a napégés kezelését azonnal meg kell kezdeni: árnyékos helyre kell vonulni, majd lehűteni a bőrt hideg zuhannyal. Az aloe vera ősidők óta bevált a napégés ellen, így jó, ha kéznél van akár maga a növény, akár valamilyen aloe verás készítmény, hiszen azonnal csillapítható vele a bőrirritáció. A kellő mennyiségű folyadék fogyasztását pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, a hidratáció ugyanis kulcsfontosságú az egészség megőrzése érdekében - nyáron különösen.

- FrissMédia -