SPORT
#FORMA 1
#Austin
#amerikai nagydíj
Hamilton győzött, és Rosberg sem vesztett sokat az Amerikai Nagydíjon
Ötödször nyerte meg Lewis Hamilton az Amerikai Nagydíjat, azonban csapattársa második helye azt is jelenti, hogy egyelőre nem sokat javult a bajnoki esélye a brit versenyzőnek. A harmadik helyen a Red Bullos Daniel Ricciardót intették le.

Nincsen igazi győztese a 2016-os Amerikai Nagydíjnak, annak ellenére, hogy Lewis Hamilton most már tradicionálisan megnyeri az USA-ban rendezett versenyeket.

A kontinensen már-már szupersztárrá „cseperedő” F1-bajnok a 2007-es debütálása óta 6 megrendezett Amerikai Nagydíjból ötön győzedelmeskedett a mostani elsőségét is beleértve.

És bár ennél többet nem is érhetne el, valójában Nico Rosberg is közel hasonló győzelmet aratott a világbajnoki pontversenyben való csatában, hiszen hozta azt a teljesítményt, amire ha a fennmaradó három versenyen képes, megnyeri az idei világbajnoki címet. Ha folyamatosan hozza csak a második helyet, akkor is ő 2016 legjobbja.



Motor Racing - Formula One World Championship - United States Grand Prix - Race Day - Austin, USA



A Mercedes mindkét versenyzője „győzött” tehát, és ahol vannak győztesek, ott veszteseknek is lenniük kell.

Erre a címre pedig a Red Bull tagjai fizettek be. Vesszőfutásuk azzal kezdődött, hogy a 28. körben Max Vertsappen talán félreértve csapatát, kirongyolt a bokszba, ahol a szerelők békésen szenderegtek a székükön csücsülve. A holland viszont váratlan riadót fújt, a kerékcsere pedig ebben a szellemben zajlott le.

Fejetlenség, kapkodás, időveszteség, majd egy bocsánatkérés az ifjú Verstappentől, aki tévesen tett kitérőt.



Motor Racing - Formula One World Championship - United States Grand Prix - Race Day - Austin, USA


Innen egyenes út vezetett a 3 körrel későbbi technikai hibához, ami után Virtuális Safety Car jelzést kapott a pálya, s ezzel zöld jelzést a Mercedes, hogy ahogyan az egyébként gumielőnyben lévő Daniel Ricciardo mérgesen fogalmazott, egy „ingyen bokszkiállásra”.



Motor Racing - Formula One World Championship - United States Grand Prix - Qualifying Day - Austin, USA



Ezzel el is ment az ausztrál esélye arra, hogy megvívjon Nico Rosberggel, akit remekül lerajtolt a futam indulásakor, és tartotta is maga mögött, míg csak tudta.

A Mercedes „ingyen” kiállása után már csak a harmadik hely volt elérhető, azt viszont hozta is hiba nélkül. Az Amerikai Nagydíj végeredménye a dobogós helyezést tekintve tehát gyakorlatilag rajt-cél eredményt hozott.



Motor Racing - Formula One World Championship - United States Grand Prix - Practice Day - Austin, USA



De volt itt még vesztes a Red Bullon kívül is. Például az a Kimi Räikkönen, aki ismét remekül hajtott, de a csapata a bokszkiállás során túl hamar adott számára zöld jelzést, és így gyengélkedő bal hátsóval indult neki az emelkedőnek.

Onnan pedig erőtlenül gurult vissza a bokszutcába, és esett is ki a folytatásból. A Ferrari becsületét így csak Sebastian Vettel tudta megmenteni, aki végül a hatodikról indulva a negyedik helyen zárt. Persze jó nagy hátránnyal... egy plusz kiállással.

Ez utóbbit azért tehette meg két körrel a vége előtt, mert az őt „követő” Carlos Sainz jókora hátrányban volt. Ezzel együtt a spanyolnak kijár a gratuláció, remekül hozta fel autóját a 10. helyről az ötödikre, csakhogy a leintés előtt még ott várt rá honfitársa.



Motor Racing - Formula One World Championship - United States Grand Prix - Qualifying Day - Austin, USA



Fernando Alonso hatalmasat autózott ezen a versenyen, és mindenkibe „belekötött”, akit meglátott. Ezúttal eredményes volt. A 12. helyről zárkózott fel az első ötbe.

Sainz így végül hatodik lett, őt pedig Felipe Massa, Sergió Pérez, Jenson Button (ő gyakorlatilag már a pálya másik végéről érkezett, de azért egy környit otthagyott a pályán), és Romain Grosjean követte az első 10-ben.A világbajnoki pontverseny tehát gyakorlatilag nem mozdult el egyik irányba sem. Jelenleg 26 pontos Nico Rosberg előnye, és három futam van a végéig.



Motor Racing - Formula One World Championship - United States Grand Prix - Qualifying Day - Austin, USA


A következő versenyhétvége csupán napokat kell várnunk, hiszen október 30-án, a jövő hétvégén Mexikói Nagydíj.


Forrás: www.m4sport.hu