INTERJÚ
#Kiss András
#IKSZ
#Civil Információs Centrum
Hamarosan megjelennek a civil pályázati kiírások
Ahhoz, hogy a fiatalok, ha megtehetik, maradjanak szülőföldjükön és ne az ország más tájain, ne külföldön próbáljanak szerencsét, jó életminőséget kell teremteni - nemcsak munkahelyi, hanem közösségi - életminőségi szempontból és ebben kiemelt szerepük van a civil szervezeteknek - vallja Kiss András. Szerinte ehhez a legjobb út a közösségi élményeken keresztül vezet. A megyei Civil Információs Centrum vezetőjével a lehetőségekről beszélgettünk.

- Mi a fő feladata a Civil Információs Centrumnak?

- Úgy szoktam fogalmazni, hogy kettős feladatunk van, és ezt 2012 óta látjuk el a megyében. Egyfajta csatorna vagyunk - a minisztérium füle a civil szervezetek felé, illetve a civil szervezetek szája a minisztérium felé. A Magyar Országgyűlés és a kormányzat bölcsen úgy döntött, hogy a civilekkel foglalkozó, tanácsadó, rendezvényszervező szerv, a Civil Információs Centrum ne valamifajta hivatal legyen az államigazgatás valamely intézménye részeként, hanem egy olyan élő civil szervezetet bíztak meg ezzel a feladattal, amely az adott megyében komoly társadalmi beágyazottsággal és a szükséges infrastruktúrával bír. 2012 óta dolgozunk ezen a területen és büszke vagyok arra, hogy a megye mind a 13 járásába el tudjuk vinni szolgáltatásainkat, el tudjuk mondani a civil szervezeteknek, hogy melyek az aktuális jogszabályi változások, milyen pályázati lehetőségek vannak számukra.

- Milyenek?

- Magyarország Kormánya számos pályázati formán keresztül támogatja a civil szervezeteket. Ezek közül az egyik legfontosabb a Nemzeti Együttműködési Alap által biztosított pályázati lehetőség. 2012-ben, amikor ez az alap elindult, 3,2 milliárd forint állt rendelkezésükre a civil szervezeteknek. Most, 2019-ben 5,9 milliárd forintra, közel duplájára nőtt a teljes támogatási keret. A Miniszterelnökség a Nemzeti Együttműködési Alapon keresztül ír majd ki pályázatot, két körben, várhatóan január közepén és február közepén. Először az összevont pályázat, majd az egyszerűsített pályázat jelenik meg. Mindkettőn a civil szervezetek indulhatnak, annyi megkötöttséggel, hogy csak az egyikre pályázhatnak a két lehetőség közül. Az egyszerűsített pályázatnak a lényege, hogy nagyon pici adminisztrációval jár és kvázi alanyi jogon kapható működési és szakmai programjaikra támogatás, viszont legfeljebb 200 ezer forint erejéig igényelhető ez a támogatási forma. Ez azoknak a pici szervezeteknek nagy segítség, akik éves szinten pár százezer forintból gazdálkodnak, ott ez a nagyságrendű összeg komoly segítség.

- A másik pályázatra kik jelentkezhetnek és mekkora összegért?

- A nagyobb szervezeteknek megmarad az a lehetőség, hogy úgynevezett összevont - szakmai és működési programra egyaránt fordítható - pályázatot nyújtsanak be, a maximálisan pályázható összeg ebben a konstrukcióban több millió forint. Viszont itt szakmai bírálat után kerül sor a döntésre. A civil szervezetek dönthetnek, hogy egy biztos, de kisebb összegért indulnak el vagy egy nagyobb, komolyabb rendezvények, programok megvalósítását lehetővé tevő összegre pályáznak a nehezebb rendszeren keresztül. A korábbi évek gyakorlatával összhangban megmarad az is, hogy külhoni magyar civil szervezettel közös programra is beadható pályázat a NEA keretében. Én a civil szervezeteket arra biztatom, hogy januárban újult erővel figyeljék a civil.info.hu-t, és ha tevékenységük beleillik, adják be a pályázatot, hisz ez számukra nagy lehetőség.

- Mi az eddigi tapasztalat, mennyire sikeresek megyénk civil szervezetei a pályázatok terén?

- Tavaly több mint 1100 pályázat érkezett be a megyéből a NEA keretében, amely más megyékkel összehasonlításban is kiemelkedően magas szám, és összesen 330 millió forint értékben nyertek támogatást ezen a pályázati rendszeren keresztül, amely szintén országos összehasonlításban is egy komoly összeg. Mutatja, hogy a megyei civil szervezetek aktívak, tudnak pályázni, tudnak jó programokat lerakni és tudnak komoly forrásokat mind szakmai, mind működési költségeikre elnyerni. Ehhez gratulálok és azt kívánom nekik, hogy ugyanilyen lendülettel tudjanak ráfordulni a 2019-es évre. Mind a pályázók, mind az elnyerhető összeg nagysága mutatja, hogy nagy megye vagyunk, ahol a közösségi összefogásnak és a közösségi aktivitásnak nagy szerepe van.

- Hogyan tudják megszólítani a fiatalokat?

- Amellett, hogy a Civil Információs Centrumot vezetem, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség megyei elnöke is vagyok. Az IKSZ számára kiemelten fontos, hogy a megyében élő fiataloknak programokat adjon. Ennek egyik jeles eseménye a minden nyáron megtartott kisvárdai ifjúsági táborunk, de minden negyedévben, minden hónapban vannak közösségi programjaink. Legyen az egy ifjúsági civil szervezet vagy egy ifjúsági politikai szervezet, a legfontosabb dolga közösséget teremteni és közösségi élményt adni a fiataloknak. Hogy jó legyen itt élni. Mert így biztosítható, hogy a szülőföldjükön maradjanak és ne az ország más tájain vagy külföldön próbáljanak szerencsét a fiatalok.

- FrissMédia -