PUZZLE
Cukiság
Gondozók nevelik az elárvult nyíregyházi kistevét
A kétpúpú tevecsikó születésekor elárvult és gondozói vették át a pótpapa szerepét. A jelenleg 8 hetes kis tevekanca már túl van a legkritikusabb időszakon és szépen gyarapodik.

Gondozói eleinte két óránként táplálták, most már csak naponta ötször etetik tehéntejpótló tápszerrel.

A Nyíregyházi Állatpark csapata nagy tapasztalatokkal rendelkezik kisállatok nevelésében, hiszen már többször előfordult, hogy kis zsiráfot, bölényt vagy tevét kellett nevelniük.

A jelenleg 50 kilós állat hosszú, vékony lábaival és aprócska púpjaival egyelőre jóval elmarad a felnőttek méretétől, ám ha megnő, testtömege elérheti majd a 400 kilogrammot.

Az Ázsia sivatagos részein őshonos, nagyobbrészt már háziasított állatfaj kiválóan viseli a forróságot és a fagyot, illetve víz- és táplálékhiányt is. A közhiedelemmel ellentétben púpjaiban nem vizet, hanem zsírt raktároz, amelyből energiát képes nyerni hosszú vándorlásai alatt.

A kis tevekanca, ahogy átáll a szálas takarmányra és felerősödik, csatlakozik majd a kétpúpú tevecsapathoz.

A tevefélék családjának tagjai száraz élőhelyeiken a legfontosabb nagytestű növényevő emlősök közé tartoznak.

A Délnyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában honos, háziasított egypúpú teve, illetve a mongol sztyeppéken még vadon is élő kétpúpú teve jól ismert. A tevefélék családjának az Újvilágban is honos négy faja: a háziasított láma és alpaka, illetve a vadon élő guanakó és vikunya.

Igen strapabíró málhásállatok, ezért - valamint húsuk, gyapjuk, szőrük, tejük és tüzelőként használható trágyájuk miatt - nélkülözhetetlenek voltak, amikor az ember megtelepedett a mérsékelt övi és a nagy magasságokban fekvő sivatagokban.

A kétpúpú teve vadon élő formája már csak a Góbi-sivatagban él. Kiválóan alkalmazkodott a szélsőséges életkörülményekhez, télen -29 C°-ot, nyáron +38 C°-ot is képes elviselni. Egyszerre akár 100 liter vizet is képes meginni 10 percen belül.

Minden egyes porcikájával az extrém körülményekhez alkalmazkodott: kétsoros szempillája van, füle szőrrel bélelt, továbbá száját és orrnyílásait képes szorosan bezárni. Mindez azt a célt szolgálja, hogy megvédje az erős szélfúvásoktól és a homoktól. Kemény, párosujjú patás lába lehetővé teszi számára, hogy ne süllyedjen be a homokba.

A Nyíregyházi Állatpark jelenleg nyolc kétpúpú tevét mutat be.

- FrissMédia -