KÉK FÉNY
#vasúti baleset
#tehervonat
#Hajdúhadház
#Téglás
#Újfehértó
#kisiklott
Frissítés! Százmilliós is lehet a kár a tehervonat vagonjainak kisiklása miatt
Több napig tarthat a helyreállítás Hajdúhadház és Újfehértó között, ahol egy tehervonat kilenc vagonja siklott ki - közölte a MÁV Zrt. debreceni pályavasúti területi igazgatóságának vezetője a helyszínen tartott tájékoztatón.

Hadnagy Attila a helyszínen elmondta, hogy egy Záhonyból Hegyeshalmon át Ausztriába tartó, vasércet szállító teherszerelvény harmincöt kocsijából kilenc siklott ki. A vagonok teljesen elzárták a kétvágányú, villamosított pályaszakaszt.


Mindkét irányban járhatatlanná vált a vasúti pálya, és a felsővezeték-rendszer is jelentősen megrongálódott - mondta a szakember, megjegyezve, a kár százmilliós nagyságrendű is lehet.
Hozzátette: a balesetben senki sem sérült meg. Az utasokat Hajdúhadház és Újfehértó között pótlóbuszok szállítják. A vasútvonalon jelentős késésekre kell számítani.

A baleset okát a rendőrség és a MÁV Zrt. vasútbiztonsági szolgálata is vizsgálja.


Hadnagy Attila elmondta, hogy zajlik a helyreállítás és a műszaki mentés tervezése. Elindult Szolnokról a vasúttársaság vasúti segélyszolgálatának daruja, ennek segítségével emelik majd vissza a sínek közé, illetve a vasúti töltés mellé borult kocsikat, ezután kezdődhet a pálya helyreállítása.


Az 1370 tonna összsúlyú teherszerelvény közepére és végére besorozott kocsik siklottak ki, a két mozdony után kapcsolt vagonok egy része a síneken maradt és néhány száz méterrel távolabb állt meg - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.


A Rail Cargo Austria jelzéseit viselő vagonok egy része felborult és kiömlött belőlük a szállított vasércpellet. Több kocsi összetörve, egymásra torlódva, a sínekről leborulva állt meg teljesen összegyűrve a sínszálakat. Eltörtek a felsővezeték-tartó oszlopok és a vasbeton talpfák, az egyik kisiklott vagon keresztbe állva teljesen elzárja mindkét vágányt.

További fotók munkatársunktól a galériában!

Mint korábban írtuk, 1-2 órás késésekkel közlekednek a vonatok a záhonyi fővonalon.

A Mávinform tájékoztatása folamatosan frissül. Mostanára ezekkel az információkkal bővült.

  • A Munkácsról Budapestre tartó Latorca IC (IC 33 / 12033) és a Záhonyból 16:28-kor induló Nyírség IC (IC 603 / 11603) eredeti szerelvénye Nyíregyházától kerülő útvonalon, a miskolci fővonalon közlekedik a Nyugati pályaudvar felé, Debrecent, Hajdúszoboszlót, Püspökladányt, Szolnokot, Ceglédet, Ferihegyet, Kőbánya-Kispestet és Zuglót nem érinti. A Latorca IC (IC 33) és a Nyírség IC (IC 603) Debrecen és a Nyugati pályaudvar között az eredeti útvonalán egy másik szerelvénnyel közlekedik.
  • A Nyugati pályaudvarról 16:28-kor Debrecenbe induló Cívis InterRégió (6106) várhatóan 25-30 perces késéssel indul.