INTERJÚ
#it szektor
​Fordulóponthoz érhet az IT szektor 2024-ben
Az IT munkaerőpiacon a 2024-es év további része fordulópontot hozhat. Az előző évekhez képest érzékelhető változások tapasztalhatók az AI és a technológiai fejlődés hatására mind hazai, mind globális szinten. Bár bizonyos szakmák továbbra is keresettek maradnak, általánosságban csökkenő tendenciát mutat az informatikai szakemberek foglalkoztatása. Az AI megjelenése és az ezzel járó költségcsökkentés és automatizálás átrendeződést hozhat a piacon.

Az amerikai Challenger, Gray & Christmas jelentése szerint az AI-nak köszönhetően több ezer munkahely szűnt meg tavaly májusban az Egyesült Államokban. A Transparency Market Research tanulmánya szerint pedig a mesterséges intelligencia globális piaca jelentős növekedést mutat. Ez azonban ellentmond az IT munkaerőpiaci trendeknek, ahol csökkenő kereslet tapasztalható az informatikai szakemberek iránt.

A visszaesett foglalkoztatottság hátterében a pandémia is közrejátszott: a járvány előtt a vállalatok magas bérekkel alkalmaztak munkaerőt, azonban a pandémia után a digitális fejlődés felgyorsulása miatt sok ilyen pozíció vált feleslegessé, különösen a magas bérköltségek mellett. Ennek eredményeként a technológiai vállalatok elkezdték csökkenteni túlméretezett dolgozói létszámukat és bérköltségeiket, hogy optimalizálják működési költségeiket. Az IT szektor jelenlegi helyzetét figyelembe véve az elkövetkező években valószínűleg a bérkorrekció és a létszámcsökkentés válik a trenddé.

Új pozíciókat teremthet az AI

Az AI mellett más területek is feltörekvőben vannak az IT piacon, mint például a kiberbiztonság, a fintech és a felhőszolgáltatások. Ezek a területek új lehetőségeket teremtenek, és növelik a keresletet a szakemberek iránt. Annak ellenére, hogy az AI által új pozíciók jelenhetnek meg, a klasszikus szoftverfejlesztői pozíciókra – mint a .NET, a frontend technológiák vagy a Java – továbbra is jelentős kereslet mutatkozik. Emellett igény van szoftvertesztelőkre, elemzői, tanácsadói, valamint DevOps szakemberekre, továbbá üzemeltetési szakemberekre is.

Az AI és gépi tanulás területén jellemzően az AI-architektúrával és prompt engineeringgel foglalkozó szakemberek lesznek kiemelten értékesek az elkövetkezendő években. Emellett a kiberbiztonsági szakértők és a fintech területen dolgozó szakemberek iránti kereslet is növekszik.

A fejlődés lehet a kulcs

A 2024-es év – de még az elkövetkezendő néhány is – tehát új kihívásokat és lehetőségeket egyaránt hoz az IT munkaerőpiacon. A változó piaci igényekhez alkalmazkodva az informatikai szakembereknek folyamatosan fejleszteniük kell szaktudásukat és nyitottaknak kell lenniük az új területek felé.

Az IT szakemberek már most profitálhatnak abból, ha olyan készségeket sajátítanak el, amelyek szükségesek a mesterséges intelligencia, különösen a nyelvi modellek, hatékony és célzott használatához. Ahogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás egyre inkább elterjed és integrálódik a különböző iparágakba, a prompt engineering annál valószínűbb, hogy szakmává növi ki magát.

Tehát semmiképp sem arról van szó, hogy az AI elvenné az IT szakemberek munkáját, hanem arról, hogy az új technológia mindig új látásmódot, így új munkaköröket is teremt. Ehhez pedig a piacnak és a szakembereknek is alkalmazkodniuk kell.