NAGYVILÁG
Belföld
#Ötletek
Fiatalok terveit használják városfejlesztésre Európa több városában
Az Erasmus+ célja a fiatalok és döntéshozók találkozása a fiatalokat érintő témákban. A nemzetközi projekt fő célkitűzése, hogy elősegítse az említett felek együttműködését a városok fejlesztésének érdekében. A középiskolások mellett szakemberek is részt vesznek a munkában, de a diákok szabadon megoszthatják ötleteiket, amiket később fel is használnak majd a modernizációs projektekben.

A „Transforming your city” projektben részt vevő diákok és szakemberek nem csak a partnervárosokkal ismerkedhettek meg, hanem azok politikájával, kultúrájával és az ezeket érintő kérdéskörökkel is. A részt vevő országok: Spanyolország, Románia, Portugália, Franciaország és Magyarország.

A találkozó minden partnerországban egy kétnapos workshop keretében valósult meg, amely idő alatt a résztvevők megoszthatták egymással ötleteiket és tapasztalatot cseréltek. A fogadóvárosok vezetőivel és programfelelőseivel együttműködve készíthettek terveket a középiskolások. Magyarországot Hévíz és Horváth Balázs, a város gimnáziumának egyik diákja képviselte.

A nemzetközi kapcsolatok erősítése mellett a városfejlesztésben aktívan részt vettek a diákok

Horváth Balázs elmondta: az iskolai patrónusa tájékoztatta, hogy a városvezetés utazási programokat biztosít egy pályázat keretein belül, amit jó lehetőségnek talált, ezért jelentkezett. Egy angol nyelvű motivációs levelet kellett leadni, amiben Balázs megfogalmazta, saját lakhelyén milyen fejlesztéseket végezne. A leadott pályázata alapján őt választotta ki a bíráló bizottság a város képviseletére.

Jó kalandnak tűnt a sok utazás, és emellett szeretett volna új emberekkel, kultúrákkal megismerkedni. Rengeteg új ismeretet szerzett a különböző országok szokásairól és a programhoz kapcsolódó szervezetekről, illetve új barátokat is szerzett – tette hozzá Balázs.

A nemzetközi kapcsolatok erősítése mellett ihletet adhatnak a fiatalok a várostervezésben, hiszen a leghangsúlyosabb kérdések közé tartozott az, hogy miként tudnák a városok elhanyagolt, kihasználatlan tereit, parkjait, épületeit elsősorban a fiatalok számára vonzóvá tenni.

A workshopok menete minden országban hasonlóan zajlott. A legelső alkalommal még ismerkedtek egymással, a programmal, de hamar feloldódtak és ezáltal zökkenőmentesen kezdtek neki a közös munkának. A helyszínek megismerését követően a tervezésé és az ötletelésé volt a főszerep. Az estéket mindig jó hangulatú vacsorával zárták.

A fiatalok tervei hamarosan valósággá válhatnak

Teljes mértékben felhasználják azokat a terveket és ötleteket, amiket mi, diákok adtunk – mondta Balázs. Az alapkoncepciót ismertették eleinte, majd azok mentén kellett kialakítanunk plusz terveket. Sok esetben már az időpontról is tájékoztattak minket, hogy mikor készül el az általunk megtervezett épület, tér, park – hangsúlyozta Balázs.

Minden esetben más problémára kellett megoldást találniuk a diákoknak és a szakembereknek. Saint-Omerben már kész tervek elé állították őket, amelyekben az jelentett kihívást, hogy miként tudnák a fejlesztésre váró területeket összekötni a turisták és az ott lakók között. Egy hidat kellett képezni a két fél között, de közös munkával sikerült erre is jó megoldást találni – mesélte Balázs.

Hévíz számára fontos a generációk összekapcsolása és a fiatalok bevonása a tervezésbe

Papp Gábor, Hévíz polgármestere meglepődéssel fogadta, hogy a városba érkező fiatalok kivétel nélkül több generációs találkozó helyéül képzelik el a fejlesztendő területet, ahol a legkisebbektől a nyugdíjas korúig mindenki talál magának kikapcsolódási lehetőséget.

Mint mondta: városvezetőként fontosnak tartja a fiatalabb generációk bevonását a város jövőjének, lehetőségeinek tervezésébe. Emellett szeretné, ha az ország fiataljai itthon maradnának, ehhez pedig szükség van arra, hogy egy olyan városban éljenek, ami számukra is szerethető. Ez a program egy jó lehetőség arra, hogy ez megvalósuljon a részt vevő országok mindegyikében – hangsúlyozta a polgármester.

A tapasztalatok nagyon jók, hiszen ők friss szemmel, kicsit kívülről, talán kicsit más elképzelésekkel is közelítenek a lakóhelyük jövőképének megrajzolásához, de azt gondolom, hogy épp ez a fontos – tette hozzá Papp Gábor.


Forrás: hirado.hu

-Friss Média-