NAGYVILÁG
Belföld
#Fényeslitke
#csapadékvíz-elvezetés
Fényeslitke gőzerővel robog előre: most a csapadékvíz újrahasznosításával mutat példát
Fényeslitke lassan régióközponttá válik, hiszen nem is olyan régen Európa legnagyobb és egyben legkorszerűbb vasúti terminálját adták át. A fejlődés nem állhat meg és egy maradványkeretnek köszönhetően a település pluszforráshoz jutott, így megvalósították a belvízelvezető rendszer rekonstrukcióját.

A település mintegy 800 millió forintból, két TOP pályázatnak köszönhetően jelentős előrelépéseket tett a csapadékvíz újrahasznosítása területén. A térség országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós portálunknak elmondta, hogy életünkben egyre jelentősebb szerepet kell, hogy kapjon a tudatos környezetvédelem, a vízkészletekkel való felelős gazdálkodás. 2022 nyarán már ízelítőt kaphattunk, hogy miyen egy aszályos nyár. Ebből kiindulva is egyre fontosabb, hogy a csapadékvizet fel tudjuk fogni, és amikor szükséges, azt fel lehessen használni. Ennek előfeltétele, hogy korszerű csapadékvíz-elvezető rendszer legyen a településen. Fényeslitkén ezt felismerve, kihasználva a pénzügyi lehetőségeket rekordgyorsasággal és költséghatékonyan tudták megvalósítani a projektet - fogalmazott a képviselő.

Mártha Mihály polgármester fontosnak tartotta kiemelni, hogy a fizikai megvalósuláson túl a gyerekeknek különböző szemléletformáló programokat is szerveztek. Ennek egyik hozadéka a gyermekrajz pályázat, ahol a téma a víz újrahasznosítása volt.


A beruházást a több évtizedes múlttal rendelkező "KE-VÍZ 21" Zrt.. szakemberei végezték. Az ünnepségen jelen volt Bencze Antal vezérigazgató is. A cég, bár pont a drasztikus energia és építőipari termék robbanás idején vágott bele a kivitelezésbe, ennek ellenére tudták tartani a vállalt árakat és az építési határidőt is. Mint fogalmazott a vezérigazgató: nekik minden megyei beruházás büszkeség, különösen akkor, amikor több évtized távlatából is elismerő szavakat kap a cég.

A projektzáró ünnepség jelképes szalagátvágással zárult.