AKTUÁLIS
#Ajak
#születésnap
Felvágták Ajak tortáját
Az igen kellemetlen időjárás ellenére sokan ünnepelték együtt városuk ötödik születésnapját. Mint ahogyan több tudósításban beszámoltunk róla, arról, hogy Ajak 2013-ban elnyerte a városi címet, egész programkavalkáddal emlékeztek meg. Pénteken és szombaton koncertekkel és kulturális műsorokkal várták az ünnepelni vágyókat.

Szombat délután a helyi óvodások műsorát követően a testvértelepülések néptánc csoportjai mutatkoztak be, majd ízelítőt adott tánctudásából a Szabolcs Néptáncegyüttes is, miután az ajaki hagyományőrző népdalkör jellegzetes helyi népviseletben szórakoztatta a közönséget.

A település meglehetősen híres népviseletéről. Érdekesség, hogy már a gyermek születésétől kezdődően megvoltak a szigorú szabályok az öltözködést illetően, melyek a gyermek négyéves koráig nemtől függetlenek voltak. Ezután természetesen nemenként és korosztályonként változott a viselet; színében egyre sötétebb lett. Ötven év felett már csak feketében jártak. Sajátos ruhaviselési szokás alakult ki a faluban: a nők a hónap négy vasárnapján más-más színű, egyedi szabású ruhát hordtak.

A műsorokat követően Ajak polgármestere köszöntötte a meghívott vendégeket. Kerekes Miklós kiemelte, hogy a település 750 éves és bízik benne, hogy újabb 750 év áll előtte, amit immáron városként él majd meg. Kerekes a várossá válást fényként jellemezte, az ókori kínai filozófus, Konfuciusz szavaival élve: "Jobb gyertyát gyújtani, mint szidni a sötétséget." Ez az alapja egy új szemléletű településépítésnek. Mint fogalmazott, szükség van a fényre, a fénygyújtókra, az új szemléletekre, a kenyérvetőkre. A jövő azoké, akik mindennapi munkával, verejtékkel teszik gazdaggá szülőföldjüket - fogalmazott Kerekes, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették Ajakot a várássá válás rögös útján, külön kiemelve a térség országgyűlési képviselőjének támogatását.



A meghívott vendégek közül többen is méltatták Ajak szerepét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke Márait idézve köszöntötte az ünneplőket: "Egyetlen elégtétel, igen, egyetlen kielégülés az életben: elvégezni azt a csendes, mellékes, de szakszerűen megmívelt munkát, amelyre hajlamaid és képességeid kijelöltek, nem menekülni e munka elől a hiú "szerep"-be, beérni azzal a megnyugvással, hogy munkád a lehetőségig pontos volt, s talán használt is az embereknek. Ez a legtöbb, amit az élet adhat." Ha mindenki elvégzi a rá kiszabott munkát, akkor mindenki megtett mindent, hogy ne csak Ajak mint város, hanem Magyarország mint nemzet is tudja teljesíteni a küldetését" - mondta az alelnök.



A köszöntőket követően került sor Ajak város születésnapi tortájának felvágására. A több száz szeletes tortát a polgármester közösen vágta fel a meghívott vendégekkel.

A szombat esti koncertek sorát a Vajdaságból származó magyar énekesnő, Dér Heni nyitotta meg, aki a Sugarloaf együttesben kezdte pályafutását. Az egyébként kommunikáció-média szakos, valamint politológus diplomával rendelkező énekesnő koncertjére sok fiatal volt kíváncsi. Majd a tűzijátékot követően Péterfy Bori & Love Band feat következett. A Péterfy Bori & Love Band tavaly volt 10 éves, ennek alkalmából, novemberben jelent meg a Bori X című, új dalokat tartalmazó jubileumi albuma.

- FrissMédia -