KÉK FÉNY
#orvosok
#hálapénz
#korrupció
#eljárás
#lebukot
Felháborító dolgot tett a betegeivel a két szabolcsi orvos
​Mint beszámoltunk róla, két vármegyei orvos ellen indult büntetőeljárás hálapénz elfogadása miatt. A Btk. szerint ez vesztegetésnek minősül és bizony az is bűncselekményt követ el, aki veszteget. Azaz jogtalan előnyért cserébe pénz ad, illetve kinál. Egy hónapja egy jelentős háziorvosi praxissal rendelkező nyíregyházi orvos bukott le, most két másik szabolcsi orvos.

A megalapozott gyanú szerint a 71 éves és a 46 éves orvos hálapénzt fogadott el betegeitől az egyik vármegyei kórházban nyújtott egészségügyi ellátásért, miközben állami egészségügyi jogviszonyban járt el. A nyomozás eddigi adatai szerint az idősebb orvos tizennyolc, míg fiatalabb kollégája nyolc alkalommal fogadott el a betegeitől készpénzt. Az orvosoknak átadott hálapénz mértéke alkalmanként tíz- vagy húszezer forint volt.

A megbízhatósági vizsgálat szigorú szabályok mentén, kontrollált felügyelet mellett zajlik, és nem is végezheti el bárki az NVSZ kötelékéből.

Ezeket a vizsgálatokat speciális felkészítésen és kiválasztási eljáráson átesett rendőrök végzik. Az eljárási vizsgálaton azt tesztelik, hogy a dolgozó eleget tett-e hivatali és munkaköri kötelességének, és adott, konkrét helyzetben elfogadta-e a részére felajánlott korrupciós pénzösszeget.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) rendszeresen folytat titkos megfigyeléseket, telefonlehallgatásokat - így bukott le a nyíregyházi orvos-, de sok esetben bejelentés alapján indul el a nyomozás. A mostani orvos párossal szemben több jelzés is érkezett, hosszas adatgyűjtés, információszerzés közben azonban nem csak a hálapénz elfogadása merült fel gyanúként, hanem a várólisták manipulálása is.

Információink szerint az orvos az időpont foglalásokat bírálta, illetve egyszerűen nem volt hajlandó napi három időpontnál többet kiosztani, így az állami ellátórendszerben tetemes, sok esetben több hónapos várakozást követően kapott a beteg ellátást. A mesterségesen felduzzasztott várakozási idő csökkentésre az orvos megpróbálta a betegeket a magánpraxisába terelni.

A nyomozás teljeskörű felderítéssel folytatódik, így várható, hogy a vesztegető oldalon állók létszáma bővülni fog. A fiatalabbik orvos bűnügyi felügyeletéről holnap dönt a Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája.