Az elmúlt hetek időjárása miatt a hazai meggy minősége azonban nem lett kimagasló. A legtöbb korai fajtánál felhígult a gyümölcshús, szüreteléskor sok a sérült gyümölcs, így azok konzervipari feldolgozásra sem tökéletesek.
Minőség tekintetében érte a termelőket váratlan meglepetés. – mondta Apáti Ferenc, a FruitVeb alelnöke. Április és május viszonylag aszályosra, szárazra sikeredett, ennél fogva sok helyen gond volt a gyümölcsméret növekedésével. Majd akkor amikor már kevésbé hiányzott volna, májust végén, június első dekádjában megérkezett az igen nagy mennyiségű csapadék és ez a meggy minőségére már nem feltétlenül hatott minden tekintetben kedvezően.
Hozzátette: a gyümölcsméretek növekedtek, tehát ilyen szempontból pozitív volt a csapadék, viszont legfőképpen az érdi bőtermő fajtánál felhígult a gyümölcshús, lazábbá, puhábbá vállt a gyümölcs.