INTERJÚ
#Kisvárda
#Református templom
#istentisztelet
#Százvai László
Ez az én Covid-zsoltárom – Százvai Lászlóval beszélgettünk
Vasárnaponként 300-350 fős gyülekezet hallgatta az igehirdetést Kisvárdán a református templomban. Mióta kitört a humán járvány és bevezették a társadalmi távolságtartási szabályokat, Százvai László lelkipásztor YouTube-csatornán közvetíti az igét. Istentiszteletté akkor válik, amikor a családok otthonaikban, szűk körben hallgatják a lelkipásztor szavait.

Talán az egyik legnagyobb kihívással néz szembe a református egyház, hisz vallásfilozófiájuk más, mint a római, vagy a görögkatolikus.

Kisvárdán élénk hitélet zajlik, így a reformátusok is szép számba jártak templomba. Vasárnaponként 350 fős gyülekezet vett részt az istentiszteleteken. 2019-ben új templom alapkövét tették le a hídon túl. Egy hónappal ezelőtt új óvoda terveivel a kezében beszélgettem Lacival. Készültek egy szabadtéri koncertre, épp a helyszínt látogatták meg. A kisvárdai lelkipásztor tele tervekkel mesélt az előttünk álló nyár megálmodott programjairól.

Találkozásunk óta 30 nap telt el, ami az emberiség legnagyobb kihívását hozta el számunkra. Gyökeresen megváltozott minden. Elnéptelenedett utcák, csüggedt tekintetek, sok esetben a reményvesztés, ami látható a szemekben. És üres templomok. Szívszorító volt belépni tegnap este a kisvárdai református templomba, ahol Százvai László a másnapi igehirdetést rögzítette telefonjával.

- Sokszor hozta elém Isten ezekben a napokban a 91. zsoltárt... és úgy tűnik, nem csak elém. Volt, aki egyenesen így fogalmazott: "Ez az én Covid-zsoltárom." Most különösen is sokat jelentenek nekem a zsoltárok - őszinteségükkel, panaszukkal, kérdéseikkel, félelmeikkel, reménységükkel, könyörgésükkel, hitvallásukkal. Minden örömömben és félelmemben, életem napsütötte perceiben és mélységeiben is megtapasztaltam: az Úr biztos menedék. A végső nagy igazság pedig az, hogy Isten nem biztos, hogy a haláltól tart meg engem, de az biztos, hogy a halálban, sőt azon túl is megtart. Mert "akár élek, akár meghalok, nem a magamé, hanem az én hűséges Megváltómnak, Jézus Krisztusnak a tulajdona vagyok." Legyen a következő zsoltár a 91-ik. Biztasson, bátorítson, félelmeinket változtassa bizalommá és reménységgé.

Most vasárnap virágvasárnap, az egyház az év legnagyobb ünnepére készül. Egy hét múlva lett volna az év első úrvacsorája: bor és kenyér. A reformátusoknál nincs átváltozás – magyarázza a lelkipásztor. A bor az bor, a kenyér az kenyér marad. Évente hat alkalommal van a templomban úrvacsora. Most vasárnap ez is elmarad, bár kibontakozóban van egy elképzelés.

Egy hét múlva, húsvét vasárnap az ország református egyházközösségeinek a Duna televízióban lenne igehirdetés, csak az az egy. Így Kárpát-medence református egyházközösségei egyesülhetnének. Ezáltal válna az igehirdetés istentiszteletté, az otthonaikban a fehér abrosszal leterített asztalnál, ahol a családfő most egy kicsit lelkipásztor is lenne. Hisz Kálvin János szerint, az úrvacsora csak kenyér és bor, de aki azokat igaz hittel veszi, az egyszersmind lelki szájával (spiritualiter) Krisztus testét és vérét veszi magához.

- Mindannyiunknak nagyon hiányzik a gyülekezet közössége, a templom. Arra kérem a testvéreket, hogy 11.00 órakor kapcsoljunk ki minden mást magunk körül. Nem tudjuk meddig tart ez az időszak. Addig ez a kényszerű és töredékes technikai eszköz segítse a vasárnap megszentelését, lelki növekedésünket és közös könyörgésünket!