AKTUÁLIS
#EWG
#vasút
#áruszállítás
Európában elsőként az EWG használja a Wascosa új, környezetbarát tehervagonjait
Környezetbarát, zöld vagonokkal bővíti teherszállító flottáját a fényeslitkei East-West Gate (EWG) terminál. Európa egyik vezető lízingcégétől, a Wascosától vesz hosszú távra bérbe hatvan-hatvan új gabonaszállító és tartályvagont, amelyet kifejezetten az EWG igénye alapján gyártanak. A régebbi típusúaknál könnyebb kocsik gazdaságosabb szállítást tesznek lehetővé.

Az EWG kizárólag mezőgazdasági termékek fuvarozására használja a vagonokat, elsősorban ukrán gabona és nyersétolaj szállítására Dél- és Nyugat-Európába.

Átadta az első 30 gabonaszállító vagont Európa egyik legnagyobb, tehervagonok lízingelésével és menedzselésével foglalkozó vállalata, a svájci Wascosa, az East-West Gate-nek a fényeslitkei terminálon. Az EWG összesen százhúsz új vagont rendelt, hatvanat gabona, másik hatvan pedig nyersétolaj szállítására, és további vagonok szállításáról is tárgyalnak. A zöld teherkocsikkal kizárólag környezetbarát termék szállítható, fosszilis áru nem.

Az EWG által üzemeltetett zöld gabonaszállító vagonok 95 köbméter térfogatúak és húsz tonna önsúlyúak. A régebbi típusú kocsiknál könnyebbek, ezért több árut, mintegy 69 tonnát, tudnak szállítani, így olcsóbb velük a fuvarozás, mivel a fuvardíjakat jellemzően nem súlyra, hanem vonatszerelvényenként határozzák meg. A vagonok Európában mindenütt tudnak közlekedni, ahol a vasúthálózat normál nyomtávú.


„Az East-West Gate Európa legmodernebb szárazföldi terminálja, élen járunk az innovációk alkalmazásában, küldetésünkkel, az áruszállítás vasútra terelésével pedig hozzájárulunk a klímavédelemhez. A Wascosa környezetbarát szállításra fejlesztett tehervagonjaival gazdaságosabb fuvarozást tudunk kínálni azoknak a partnereinknek” – hangsúlyozta Tálosi János, az East-West Gate vezérigazgatója.

Az ukrán-magyar határ közelében, a magyarországi Fényeslitkén működő East-West Gate (EWG) intermodális terminál a normál és a széles vasúti nyomtáv találkozásánál található, 2022-ben kezdte meg működését. Évente akár 1 millió darab 20 lábas konténert (TEU) is tud kezelni, elméleti kapacitását és területét tekintve is a legnagyobb ilyen létesítmény Európában.


Az EWG a legmodernebb technológiával működik, itt irányítják Európában elsőként távolról, 5G-technológiával a darukat, valamint az EWG digitális ikertestvére (Digital Twin) valós időben, 3D-ben követi a logisztikai központ folyamatait és működését. A modern kor követelményeivel, valamint az EU vasúti és klímastratégiájával összhangban a terminál működése során nagy figyelmet fordít a környezetre. A létesítmény zöldtechnológiával valósult meg, energiaellátást a többi között nagy teljesítményű napelempark, valamint hőszivattyú rendszer biztosítja.


Az EWG Rail vasúttársaság független vasúti szolgáltatóként a teljes magyar vasúti pályahálózatára érvényes engedéllyel rendelkezik, hazai és külföldi ügyfeleket egyarát kiszolgál. Fő tevékenysége a vasúti áruszállítás, beleértve a veszélyes és hűtött árukkal kapcsolatos szolgáltatásokat is.