AKTUÁLIS
#esélyegyenlőség
#Emmi
Esélyegyenlőségi program indult a megyében
Elkezdődött a hátrányos helyzetben élő családok felzárkóztatására, illetve a megyei szociális rendszer fejlesztésére indított 1,2 milliárd forint értékű országos program Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintő projektrésze, amelynek nyitórendezvényét kedden tartották Nyíregyházán.

A konferencia előtt megtartott sajtótájékoztatón Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta, a kezdeményezés célja, hogy esélyt nyújtsanak a hátrányos helyzetű emberek számára az ebből a helyzetből való kitörésre.

Czibere Károly kiemelte, nem volt hiábavaló a felzárkózáspolitikára történő eddigi állami ráfordítás, ezen túl azonban a társadalomnak is fontos megismernie az ebben elért eredményeket. Hangsúlyozta, a tanuláson és a munkán keresztül lehet kiutat és esélyt kínálni, ezek eléréséhez azonban meg kell erősíteni és ki kell terjeszteni a jó módszereket és technikákat, valamint meg kell erősíteni a helyi szintű együttműködéseket is. Ennek erősítésére a kormány egy 1,2 milliárd forint értékű, három évig tartó, uniós finanszírozású programot indított, amelynek keretösszegét tizennyolc megye használhatja fel. A megyék átlagosan 50-70 millió forintot nyerhetnek el erre a célra.

Seszták Oszkár (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, a helyi program célja a települési és megyei szociális szolgáltatási rendszer hiányágainak feltárása, valamint egy megyei esélyegyenlőségi paktum létrehozása lesz.