NAGYVILÁG
Belföld
#Lövőpetri
#fejlődés
Élhető vidék – Lövőpetri a fejlődés útján
2018 decemberében számoltunk be egy 60 millió forintos beruházásról, amikor is a megközelítőleg 500 fős település, Lövőpetri egészségháza újult meg teljes egészében. Ma ismét szalagvágásra gyűltek össze a falu lakói, hisz birtokba vehették a csaknem 32 millió forintból felújított többfunkciós közösségi teret.

A Miniszterelnökség 2016-ban indította el a vidéki térségekben található, településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciójának és energetikai fejlesztésének, a közösségi funkciókat ellátó létesítmények energetikai korszerűsítéseinek programját. Ennek teljes kerete mintegy 27 milliárd forint volt.

Lövőpetri sikeresen pályázott a programra, így vált lehetővé, hogy a falu meghatározó épülete új külsőt kapjon, miközben az energetikai hatékonyság figyelembevételével az épület korszerűsítésé, bővítése is megtörtént. A beruházás teljes költsége 31 millió 500 ezer forint volt – mondta az átadóünnepségen Tóth László József, Lövőpetri polgármestere.

Az épület teteje 2013-ban 4 millió forintból szintén kormányzati támogatásból újult meg. A mostani beruházás során könyvtár, teleház, gyermekjólétei-, falugazdász szolgálat is helyet kapott – mondta a falut vezető Tóth László, hozzátéve, hogy további pályázati forrásokból 2,5 millió forintból eszközfejlesztést valósítottak meg a könyvtárban, a teleház internetes technikai eszközeit pedig a digitális Jólét program keretében fejlesztettek.

Tóth László József az épület történetéről szólva elmondta, hogy eredetileg 200 évvel ezelőtt, 1817-ben egyhajós templomnak épült, majd miután megépült Lövőpetri új református temploma, iskolaként funkcionált az épület egészen az 1970-es évekig. Ezt követően, rohamosan romlott az épület állaga. A közösségi tér udvarán áll egy 1896-ban ültetett kocsányos tölgyfa, amit a Lövőpetri fiatalok hagytak az utókor számára emlékül.

Dr. Seszták Miklós (Fidesz-KDNP) kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője beszédében kitért arra, hogy Lövőpetri az elmúlt öt évben 423 millió forint fejlesztési és egyéb forrásokhoz jutott. A képviselő úgy véli, hogy ez a polgármester és a képviselő-testület közös érdeme. Leszögezte, „csak akkor tudunk segíteni, ha valaki akar és tesz is ezekért a dolgokért”.

A kormány célja, hogy a vidéki térségben élő emberek életminőségét javítása, a vidéki településeket vonzóbbá tegye olyan, a fenntarthatóság növelését, a társadalmi felzárkózást és az egész életen át tartó tanulást elősegítő fejlesztéseknek köszönhetően, melyek a helyi szükségletek mértékéhez igazítva tényleges, közösségi jellegű funkciókkal és használattal bírnak.

A 2018-as egészségház felújítása egy Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, az állagfelújításon túl funkcióbővítéssel is járt: akadálymentesítették az épületet, korszerűsítették az eszközöket.