NAGYVILÁG
Külföld
#usa
#amerika
#elnökválasztás
#donald trump
Egyes felmérések szerint Trump átvette a vezetést
Az Egyesült Államokban apad Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt előnye, Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke pedig egy kedd reggeli interjúban bejelentette, hogy ő már leszavazott Donald Trumpra, pártja elnökjelöltjére.

Paul Ryan, a képviselőház jelenlegi republikánus elnöke a Fox televíziónak kedden reggel adott interjújában nyilvánosságra is hozta, hogy ő már a múlt héten szavazott, s minden belső vitája ellenére pártja jelöltjére, Donald Trumpra adta voksát. “Nekünk, akik már éltünk a kilencvenes években, az az érzésünk, mintha ezt egyszer már láttuk volna. Clintonék idején ilyen az élet: mindig van egy skandalum, amelyet vizsgálat követ” – fogalmazott Ryan.

Kommentárjában az AP hírügynökség megemlíti, hogy a legújabb email-botrány következtében Donald Trump valószínűleg az idősebb és fehér szavazók körében szerezhet több szavazót, például Ohióban és Iowában, ám nem valószínű, hogy a republikánus elnökjelöltnek sikerül megszereznie az elnökké választáshoz szükséges 270 elektori voksot.

A republikánusok helyzetét nehezítheti az is, hogy hétfőn este a demokraták négy szövetségi államban is – Ohióban, Pennsylvaniában, Arizonában és Nevadában – panaszt nyújtottak be, mert szerintük Trump és a Republikánus Párt tisztségviselői “megfélemlítik a választókat”. Trump kampányának munkatársai eddig nem kívánták ezt kommentálni, de tudnivaló, hogy a republikánus elnökjelölt augusztus óta arra nógatja híveit, hogy a választási csalások elkerülése végett ellenőrizzék a helyi szavazóhelyiségeket, kivált azokban a városokban, mint például Philadelphia és St.Louis, ahol nagy a kisebbségi csoportok lélekszáma.

Kedden egyébként a reggeli televíziós műsorokban mindkét elnökjelölt kampánycsapatának munkatársai amellett érveltek, hogy az ő jelöltjük áll győzelemre. Robby Mook, Clinton kampánycsapatának menedzsere az ABC televízióban kijelentette: győzni fognak, de mindenképpen fontos, hogy minél többen menjenek el szavazni.

Ugyanebben a reggeli műsorban Trump kampányának helyettes menedzsere, David Bossie azt fejtegette, hogy a Trump-kampány “remek formában” és mindenütt “offenzívában” van. Robby Mook hangot adott felháborodásának is, mert szerinte a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója, James Comey “kettős mércét” alkalmaz, részben mert – a CNBC televízió információi szerint – a választások előtt egyáltalán nem akarja nyilvánosságra hozni az újabb e-mailek vizsgálatának eredményeit, részben pedig mert az FBI eddig nem akart foglalkozni Donald Trump feltételezett orosz kapcsolataival.