INTERJÚ
Egy lépéssel mindig előre – Fenntartóváltás után a kisvárdai kórházban
A Szent Ferenc Kórház, a Budai Irgalmasrendi Kórház, a Bethesda Gyermekkórház és a Mazsihisz Szeretetkórház mellett ötödikként a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház is egyházi fenntartásba került. A fenntartóváltást ellenzéki politikusok hevesen támadják, miközben a valós tényeket nem említik. Hegyi Henrikkel, a Szent Damján Görögkatolikus Kórház főigazgatójával beszélgettünk.

A görögkatolikus egyház az átvételt bejelentő közleményében úgy fogalmazott, hogy fenntartóként nem csak a kórházi szolgáltatás színvonalát emelné, hanem más szemléletet is megpróbál kialakítani ez év július 1-től immáron Szent Damján kórházban. A fenntartóváltást sokan legalább olyan jelentőségűnek tekintik, mint a 45 évvel ezelőtti kisvárdai kórházépítést.

1975. november 4-én hosszú évek várakozása, az állandó harc a kórházépítés ügyéért, a sok-sok áldozatvállalás, a jobbra-szebbre való törekvés meghozta gyümölcsét: átadták Kisvárdán az Árpád utcai, 332 ágyas modern kórházat.

FrissMédia: Látszólag hirtelen, egyik-napról a másikra történt a bejelentés ez év áprilisában, hogy a Felső-Szabolcsi Kórház fenntartója július elsejétől a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház lesz. A hír hallatán sokan félelmüket fogalmazták meg.

Hegyi Henrik: Ez természetes, hiszen az újtól, az ismeretlentől a legtöbb ember tart -ez évezredes belénk égett érzés. Amikor az ember elkezdett szocializálódni és közösséget építeni, akkor minden változás félelmet generált, idegenkedést az újtól addig, amíg meg nem tapasztalták, hogy a változás magában hordozza a megújulás lehetőségét, egyben pozitív dolgokat is eredményezhet. A Szent Damján kórház 860 embernek biztosít munkalehetősége, ilyen tekintetben ez egy nagyvállalat. Ha egy nagyvállalatban jelentős változás történik, akkor annak részeseiként - az emberi természet okán - egy kicsit hátrébb lépünk, óvatosabbak leszünk. A kezdeti félelmek ellenére úgy gondolom, hogy a fenntartóváltás nagyon nyugodt és békés körülmények között zajlott le. Az új fenntartónak és a kórház felsővezetőinek feladata és kötelessége a nyugodt átmenetet biztosítani, amelyet ebben az esetben is a megfelelő, nyílt kommunikációval sikerült elérni.

F.M.: Hogyan került a képbe a görögkatolikus egyház?

H.H.: A görögkatolikus egyház az Észak-Magyarországi és Észak-Alföldi régióban, Hajdú, Borsod és Szabolcs megyékben erőteljesen jelen van. Az oktatásban és a szociális ellátásban már bizonyítottak, hiszen szerepvállalásuk mindenki megelégedésére, magas színvonalon folyik. Itt érdemes megemlíteni, hogy a görögkatolikus egyház Debrecenben már harmadik éve tart fenn egy korai fejlesztő központot. Első lépésként az ott szerzett tapasztalatok inspirálták az egyházat, hogy nagyobb szerepet vállaljon az egészségügyben. Az egyház vezetőinek felvetése pozitív fogadtatást kapott, ez alapján kezdődött a közös előrelépés lehetőségének kidolgozása a kórház átvételének ügyében. Az átvétel 2021. július 1. napjával megtörtént, és a Szent Damján Kórház ugyanannyi dolgozóval működik tovább, mint előtte a Felső-Szabolcsi Kórház. A fenntartóváltás az egészségügyi szolgáltatások nyújtását nem érinti, az intézmény továbbra is az eddigi ellátási területen és a finanszírozott szakmákban látja el a betegeket, a NEAK finanszírozza az ellátást, és ami nagyon fontos, hogy az eddigi összes kapacitásunk is változatlan marad. E kapacitások változatlansága azért fontos, mert a Görögkatolikus Egyház kinyilvánította, hogy ugyanazon szakmai összetételben kívánja működtetni a kórházat, ahogy az a korábbi években is történt.

F.M.: Évente a fenntartóváltás hány beteget érint?

H.H.: Évente 21 ezer fekvőbeteg eset mellett megközelítőleg 4500 műtétet végzünk, miközben a szakrendeléseinken 500 ezer járóbetegeket látunk el. Nagy a betegbeáramlás, hiszen Kisvárda és térsége közel 80 ezer lakójának egészségügyi ellátásáról gondoskodunk, miközben Vásárosnaményból és a zempléni térségből is érkeznek hozzánk betegek, ugyanis a Szent Damján kórház kijelölt stroke- és traumaközpont is.

F.M.: Mi változott a fenntartóváltás óta?

H.H.: A kórház közfeladata, tevékenysége nem változott. A fenntartóváltást egy előkészítési folyamat előzte meg, melynek során már együtt dolgoztunk az egyház képviselőivel, akik a kórházba is többször ellátogattak. A döntést követően Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya személyesen tájékoztatta a kórház dolgozóit a fenntartóváltásról, melynek során minden felmerülő kérdésre, aggályra, megnyugtató választ kaptak az érdeklődők. A személyes bejelentés pozitív hatással volt a munkatársakra.

F.M.: Történt-e szakmai, személyi változás?

H. H.: A fenntartóváltás személyi és szakmai változást nem okozott. Mint minden hazai egészségügyi ellátást végző intézményben, kórházunkban is a Covid járvány miatt nem tudtunk minden szakrendelést teljes kapacitással működtetni. A harmadik hullám berobbanása olyan hatalmas Covid beteg esetszámot eredményezett intézményünkben is, amely során szükségessé vált a kapacitások átcsoportosítása azért, hogy a Covid betegek minél magasabb szintű ellátásban részesülhessenek, minél több emberéletet tudjunk megmenteni. Voltak olyan szakrendelések is, melyek az ország szinte összes kórházában leálltak. Ezeket itt a Szent Damjánban a hetekben tudtuk újraindítani. Van olyan szakellátás, mint például a gyermektüdőgyógyászat vagy az urológia, amely a napokban kezdi meg működését.

F.M.: Az ellenzéki pártok különböző platformokon támadják, kritikával illetik a fenntartó váltást. Volt rá példa, hogy álláshirdetéseket citáltak negatív bizonyítékként – lám-lám, nem működik a kórház. Van megfelelő létszámú humán erőforrás, a váltás miatt hagyták-e el a kórházat dolgozók?

H.H.: Fel kell azt ismerni, hogy a pandémia egy rendkívüli helyzetet teremtett, a megváltozott körülményekhez a kórházunknak is alkalmazkodni kellett. Rendkívüli helyzetben a megszokottól eltérő megoldásokra van szükség. A feladatunkat így is igyekszünk százszázalékosan ellátni, miközben a Covid ellátás júniusban még folyt és napjainkban is 4-5 Covid gyanús betegünk van. A fertőzött betegeket elkülönítve kell gyógyítani, ápolni, amihez külön ápoló, orvosi és technikai személyzetet kell biztosítani. Emiatt ők a napi rutin ellátásban nem tudnak részt venni. Mindeközben törekedtünk arra, hogy visszaálljon a megszokott rend, és ahogy csökkent a Covid betegek száma, fokozatosan indítottuk újra az ellátást. Szeptember elején már minden szakrendelésünk teljes kapacitással működik. Fontos azt is megjegyezni, hogy a Covid betegeket ellátó orvosok, ápolók gyakorlatilag hónapokig nem tudtak szabadságra menni, rendkívüli fizikai és pszichés terhelésnek voltak kitéve, a szabadságok kiadása szükségszerű volt.

F.M.: A kórháznak politika mentesnek kell lennie, de a támadások miatt megkerülhetetlen a kérdés: ellenzéki képviselők felkeresték- e kórház vezetését a kérdéseikkel?

H.H.: Ilyen egyszer sem fordult elő. A médiában megjelenő vádak alaptalanok, előzetes tájékozódás nélkül kizárólag a kórház elleni hangulatkeltésre alkalmasak. Amennyiben kérdéseikkel felkeresnék személyesen kórházunkat, meggyőződhetnének arról, hogy állításaik nem igazolódtak be, a felrótt hiányosságoknak mi a valós oka. Arról is közvetlenül kaptak volna hiteles információkat, hogy a kórház milyen fejlesztéseket, korszerűsítéseket tervez.

F.M.: Milyeneket?

H.H.: Még ebben az évben elindul a laboratóriumunk teljes megújítása, az összes nagy labor automatánkat korszerűbbre cseréljük. A felújításból nem marad ki a laboratórium épület része sem, a kivitelezők számára novemberben tervezzük a terület átadását. Fejlesztjük a sürgősségi ellátásunkat is, egy új triázs egység mellett új traumatológiai vizsgálót is építünk, és felújítjuk az osztály többi rendelőjét is. Hosszú évek álma valósult meg egy hónappal ezelőtt azzal, hogy a kórházunk minden ellátása egy telephelyen működik a tüdőgondozónk beköltözésével. Egy korábban más célra használt területet alakítottunk át a gondozó számára, figyelembe véve a szakma specialitásait. Augusztus 16.-án indítottuk el az új betegfogadó egységünket, a Triázs házat a kórház bejáratánál. A Covid járvány szükségszerű velejárója volt, hogy az ellátásainkat igénybe vevő betegeinket szűrni kell, hogy esetleges Covid fertőzés gyanúja esetén elkülönítve lássuk el őket, és ne tudják megfertőzni betegtársaikat, munkatársainkat. Az új Triázs házban ezt a szűrési tevékenységet összekapcsoltuk a betegfelvétellel, és modern, klimatizált környezetben fogadjuk betegeinket.

Hamarosan indul a pszichiátriai gondozó kialakítása is. Eddig kórházunkban nem volt pszichiátriai ellátás, de a betegigények alapján nagyon indokolt a beindítása.

F.M.: Az egyház eddig is jelen volt a kórház életében. Most erősebb jelenlétre lehet számítani?

H.H.: A kórházakban fenntartótól függetlenül elengedhetetlen a lelkészek munkája. Ez most az intézményünkben egy magasabb szintre emelkedett, hiszen Mosolygó Tibor atya július elsejétől, mint a Szent Damján Kórház Lelki Igazgatója van jelen kórházunk életében. A lelkisegítők jelenléte mind a betegeknek, mind az itt dolgozóknak is jelentős segítséget adhat. Erre szomorú, de rendkívül aktuális példa a Covid osztályon tapasztalt veszteségek feldolgozása, hisz fokozott pszichés terhelés hárult a „Bárkán” dolgozó kollégákra – lelki támasz nélkül sok esetben elviselhetetlen lett volna a fájdalom.

F.M.: Mennyire könnyít a lelki segítség a betegeken?

H.H.: Sokan nem hisznek ebben, és csak akkor tapasztalják meg a pozitív hatását, amikor az egészségük romlása miatt itt vannak a kórházban. Ekkor jönnek rá, hogy a lelki támogatás felgyorsítja a gyógyulásukat, könnyebb elviselni a bent tartózkodás tényét - úgy látjuk, hogy erre a betegek részéről megvan az igény, e nélkül már nem tudunk működni.

F.M.: Két hete forgatási engedélyre volt szükségünk és gyakorlatilag fél órán belül meg is kaptuk azt. A fenntartóváltás előtt ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen volt. Számomra ez azt mutatja, hogy nyitott és átlátható a kórház.

H.H.: Pontosan így van, tegnap is volt televíziós forgatás, nem zárkózunk el a nyilvánosságtól. Megpróbáljuk a kórházban rendelkezésre álló csatornákat is nyitottá tenni. Telefonközpontunkat bővítjük, mert szembesültünk azzal, hogy egy 20 éves központ már nem alkalmas ennyi telefonos megkeresésre. Rendelkezésre állnak olyan e-mail címek is, mint például a [email protected], [email protected] ahol meg lehet minket keresni, amennyiben telefonon nem sikerül elérni. .

F.M.: Több rendezvényen is azt tapasztaltam, hogy az itt dolgozók egy nagy család tagjai, akik együtt tudnak gondolkodni, ami végül is a jobbítást, az előrelépést segíti. Hogyan sikerült ezt elérni?

H.H.: Volt egy tanító mesterem, ő mindig egy dolgot mondott nekem: irodából nem lehet kórházat vezetni. Menjünk ki az emberek közé! Igazgató társaimmal úgy gondoljuk, hogy csak akkor tudunk megfelelő döntéseket hozni, ha kint vagyunk a terepen, tudunk az emberekkel beszélni, munkatársainkkal találkozni. Így vagyunk képesek igazán észrevenni azokat a dolgokat, amelyeken változtatni kell.

F.M.: A fenntartóváltás utáni tervek??

H.H.: Még nagyon az elején tartunk. A fenntartóváltás kapcsán sok formális dolgot kellett átalakítani, a fenntartási szerződés aláírásától kezdve a működési engedély formális megújításáig. Jelenleg ennél a fázisnál tartunk, miközben a betegellátás mellett több oltóponton zajlanak az oltások. Végre a szabadságok egy részét is ki tudtuk adni a fáradt kollégáknak. Az új szakorvosok toborzásával célunk az orvosok leterheltségének csökkentése, a betegelégedettség növelése. Az építkezéseket most fogjuk elkezdeni. Amire nagy fókuszt fogunk helyezni, az egy igazi betegközpontú egyházi kórház létrehozása.

- FrissMédia -