AKTUÁLIS
#lakástűz
#leégett
#Nyírmada
Egy élet munkája vált a tűz martalékává
​Teljes terjedelmében égett egy nyírmadai lakóház egyik szobája és előtere, valamint a tetőszerkezet egy része - adta hírül a katasztrófavédelem szóvivője a reggeli szokásos beszámolójában. A család négy éve vásárolta a régi tornácos parasztházat.

Aprólékosan lassan - ahogy a fizetés engedte - a családfő elkezdte a felújítást is. A tető új lécezést kapott, így a régi cserép stabilan, megbízhatóan óvta a családot az időjárás viszontagságai elől. A család négy gyerekkel élte szegényes, de tisztes életét, amikor is kedd késő délután a család középső gyereke arra lett figyelmes, hogy a konyhában füstöl valami.

A lángok pillanatok alatt terjedtek szét a szobában, táplálékuk a 100 éves fa padozat anyaga, no meg a berendezési tárgyak. Bár a másik szobába a tűz nem terjedt át, de ott meg a sűrű fekete füst és az utána lerakódó korom tett mindent tönkre.

A családfő könnyeivel küszködve annyit mondott, hogy ez pótolható, de az emberi élet az nem.

Szerencsére még fent volt a család, ha ez éjszaka történik a lányom és a kis unkám bent ég a szobába - jegyzi meg István.

Bajban ismerszik meg a jó barát - konstatálja a házigazda, hangjában a hála érződik, miközben a könnyes szemét törölgeti. Hívás nélkül jöttek a segítségére, másnapra már a helyreállítási munkákat is megszervezték, érkezett faanyag és sok-sok barát, rokon. Az önkormányzat szállást biztosított.

István úgy fogalmazott, hogy megható volt látni, hogy ennyien segítenek, jó érzés, hogy nem maradtunk egyedül.

A tüzet a baktalórántházi és a mátészalkai hivatásos tűzoltók két gyorssugárral oltották el. Az egységek az épületből egy propán bután gázpalackot is kihoztak, amit hőterhelés ért, így azt visszahűtötték. A családi ház lakhatatlanná vált, az ott élő hat ember elhelyezéséről gondoskodnak.

Ha segíteni szeretne a családon:

OTP 11773449-03370467-00000000

Balogh János