AKTUÁLIS
#Döge
#hagyományok
#krumplis fánk
Döge, az ezerszínű település: mutatjuk, mi mindent érdemes megnézni!
​Ezúttal egy újabb nagyszerű szabolcsi településre, Dögére kalauzolta a Retro Rádió hallgatóit Dr. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró.

A Rétköz egyik gyöngyszemének már az elnevezése is érdekes, hiszen azt jelenti: óv, elhárít. Ebből következtetnek arra, hogy egykor lehetett egy cölöpvár a környéken. A 13. században már oklevélben említik Döge nevét, és a nevéből visszavezetve Döge már akkor is egy olyan hely lehetett, ahol menedékre leltek az emberek. A területen virágzott a mezőgazdaság: búzát, zabot, kölest, lent, dohány és kukoricát is termesztettek, majd ennek köszönhetően be is népesült a település. Az aratást a nők végezték, sarlóval.

A helyi iskolának pazar gyűjteménye van ásványokból, preparált állatokból, van kőzettani oktatóösvényük is. A világ minden tájáról vannak kőzeteik: Brazíliából, Izlandról, Törökországból, Olaszországból és az Urál környékéről is hoztak ide ásványokat. Magyarországon szinte egyedülálló, hogy egy általános iskolának ilyen gazdag és színes bemutatásra alkalmas gyűjteménye van.

Döge híres a templomairól is: mind a református, mind a katolikus templom gyönyörű, és van egy gyönyörű kert is, ami példát mutat az utókornak a szülőföld szeretetéről. A Jámvári Parkban nyáron virágokkal teli kert vár minket, amit Jámvári Bertalan és neje, Kántor Ida adományozott a településnek. Az uszodában van lehetőség sportolásra, minden korosztálynak. A temetőben pedig érdemes megnézni a különleges fejfákat.

A rétközi nádasokban egykor éltek farkasok, de őket már nem találjuk meg Döge környékén. Most vidrákkal és vadmacskákkal és vízi szárnyasok sokaságával viszont a mai napig találkozhatunk, igazi paradicsom ez az állatvilágnak.Túrázásra bőven van lehetőség, például az ősfüzesben vagy a liget erdőkben, a tanösvényen megállva pedig van, ahol fürödhetünk is. A Rétközi Plázson egy homokos strandon hűthetjük le magunkat a nagy hőségben.

A helyi ételeket is kötelező megkóstolni: Dögén a burgonyás ételek a favoritok, mint például a lepcsánka. A burgonyafánk is rendkívül finom. A krumplis ételek annyira népszerűek a településen, hogy még Krumplifesztivált is rendeznek, ahol természetesen ki lehet próbálni az összes dögei krumpliételt, a legízletesebb variációkban.