KÉK FÉNY
#Nyírcsaholy
#Pap
#postás
#Spanyolország
#Gyula
Családival, szociális segéllyel lépett le a nyírcsaholyi postás – lehet, hogy Spanyolországba szökött
Papos község, délelőtt 11 óra. A kis szabolcsi településen nincs ember, aki ne hallotta volna, hogy eltűnt a postás Gyula, akit mindenki csak Attilaként ismert. Csendes ember az, nem árt a légynek sem, mondja a kocsmáros, s közben megjegyzi, hogy a postás ezelőtt több évig Spanyolországban dolgozott.

Paposon körülbelül egy éve lakik albérletben az élettársával, annak gyermekeivel és párja anyjával szegényesen - mondja egy munkás, aki útbaigazított minket Gyula, a postás lakhelye felé. Kicsi, rendezett porta Papos egyik mellékutcájában. Egy szomszéd épp a kaput csukja, „Be kell menni” – hangzik a felszólítás, majd komótosan odakísér minket. Csengő helyett két liba fülsértő gágogására egy idős, megtört nő jön ki a házból. Nem nyilatkozik, -mit is mondhatna lánya élettársáról, a Gyuláról. "Tudja már mindenki"

Paposon is volt helyettesítő, miután a kenyérgyárat otthagyta, előtte meg több évig Spanyolországban dolgozott - ezért is „bírta ennyire a meleget” – jegyzi meg egy középkorú nő. Egy másik tudni véli, hogy a Gyulával itt is volt gond: „eltűntek a levelek, számlák” – bár ezt senki nem erősítette meg, így inkább egyedi eset lehetett.

Pap községet elhagyva Mátészalkán keresztül a déli harangszóra érkezünk Nyírcsaholy községbe. Itt már jóval hevesebb indulatok fogadnak minket. ”A rák egye ki a szivit nekije” – mérgelődik egy cigányasszony aki tegnap délután 4-ig várta a családi pótlékot. Elvitte az összes pénzemet - szitkozódik a posta előtt egy másik asszony, karján egy év körüli gyermekkel: „Pedig a Gyula még hétfőn azt ígérte, hogy kedden hozza a családit.”

A postást, aki két napja helyettesítette Gábort, a rendőrök Nyírcsaholyban már tegnap délután egykor elkezdték keresni, mivel nem jelentkezett a postán a délutáni pénzfelvételre. Ezt figyelembe véve megközelítőleg 4-5 óra előnyre tehetett szert az őt üldöző rendőrökkel szemben.

Szolgálati kerékpárját a mátészalkai Tescónál találták meg a rendőrök.

Több, egymástól független forrás úgy tudja, hogy Gyula a rábízott pénzt euróra váltotta. Amennyiben így van, akkor nem kizárható, hogy Gyula ráunt a hidegre és melegebb éghajlatra távozott. Bár, jegyzi meg egy, a posta rendszerét ismerő személy, az a pénz, amit elvitt, nem sok lehet, hiszen korlátozott az egy összegben a postásoknál tartott készpénz. A posta pótolja az elsikkasztott szociális és egyéb kifizetési kötelezettségeket, mást nem tehet. Nyírcsaholyon is lecsillapodnak a kedélyek, ahogy a postás csenget és leszámolja a szociális segélyt.


- FrissMédia -