Tudomány és Technika
#nyár
#hőség
#rekord
#augusztus
Brutális lesz-e az augusztus?
Az eddigi hírek alapján Európa egy részén mindenképpen. Portugáliában és Spanyolországban bőven lesz olyan hely, ahol a hét végén akár 48-50 fok is lehet, ami európai rekord volna. A földrészen eddig a legmelegebbet Görögország fővárosában, Athénban mérték, 1977 júliusában, 48 fokot.

De nem ússza meg a jó öreg kontinens többi része sem a forró augusztust. Északon egyre feljebb húzódik a 30+ fokos hőséggel sújtott területek határa. Egymás után jelennek meg a közösségi oldalakon a fotók a rénszarvasokkal fürdőző skandinávokról. Az extrém meleg okozta tüzek pedig nemcsak az Ibériai-félszigeten vagy Görögországban jelentenek veszélyt: kiemelt készültségben állnak Németország és Törökország tűzoltói is.

A hétvégén 30 fok fölött lesz újra Angliában és Franciaországban is. Nálunk pedig egyre ismerősebb fogalom a hőségriasztás, a piros kód, amit az elmúlt hétvégére is elrendeltek hazánk sok táján. Elég egy pillantást vetni az előrejelzésekre a telefonunkon, hogy tudjuk: az elkövetkező egy hétben aligha enyhül 30 fok alá a nappali meleg.

Hogy rekordok fognak-e itt is dőlni, egyelőre nem tudhatjuk. Azt viszont igen, hogy a tavalyi volt a harmadik legmelegebb augusztus a Földön a feljegyzések 1880-as kezdete óta, 16,43 Celsius-fokos globális átlaghőmérséklettel. Egyedül az egy, illetve két évvel korábbi adatok szárnyalták ezt túl. Az amerikai óceán- és légkörkutató hivatal, a NOAA közlése szerint a tavalyi volt a harmadik legmelegebb nyár is.

- FrissMédia -