AKTUÁLIS
Beiktatták Hulej Enikő lelkészt Kisvárdán
Hosszú idő után ismét helyben szolgáló lelkésze van a kisvárdai evangélikus templomnak. Hulej Enikőt a Filadelfia Evangélikus Egyházközség iktatta be a lelkészi szolgálatba.

Az ünnepi istentiszteletre az ország számos pontjáról érkeztek lelkészek, hogy közösen ünnepeljék meg a beiktatást. A ceremóniát Zsarnai Krisztián esperes végezte Győrfi Mihály, valamint Malik Péter Károly közreműködésével. A megbízólevelet Bánszki István felügyelő adta át, majd a jelenlévő lelkészek közös énekes áldással bocsátották a lelkésznőt a szolgálatba.

A Filadelfia Evangélikus Egyházközség norvég testvérközösségének képviseletében a világi dolgokat vivő igazgató is jelen volt, aki a norvég testvérek köszönetét és jókívánságait tolmácsolta.

A beiktatási ceremónián ott volt a térség országgyűlési képviselője is, aki örömét fejezte ki azért, hogy ismét van Kisvárdának evangélikus lelkésze. Seszták Miklós elmondta, hogy a Kisvárdai Evangélikus Egyházközséget nem magasabb egyházi fórum szervezte meg, hozta létre. A 30-40 főből álló helybeli evangélikusság szíve vágya volt hitük szerinti közösségbe tartozni, és maguk indították el gyülekezetté szerveződésüket. A közösség erejét és tenni akarását szimbolizálja a templom is, melyet három hónap alatt építettek fel 1931-ben, a hívek adományából.

Adorján János nyíregyházi építőmestert kérték fel a tervezésre, majd az építést is rá bízták. A mocsaras helyen az előkészítő és alapozási munkák elvégzése után az alapkövet 1931. július 12-én tették le, és hihetetlenül gyors építkezési tempóval, sok társadalmi munkával három hónap múlva, október 18-án már teljesen berendezett állapotban fel is szentelte a templomot dr. Geduly Henrik püspök.


Hulej Enikõ 1998-ban kezdte meg teológiai tanulmányait. Egy tanévben köztársasági ösztöndíjas volt, majd két évig Norvégiában tanult. Demonstrátorként részt vett az Evangélikus Hittudományi Egyetem Vallás- és Társadalomtudományi Tanszékének munkájában.

Nélkülözhetetlen segítséget nyújtott 2001-ben a második hallgatói csoport olaszországi és vatikáni útjának megszervezésében, majd 2004 februárjában Chong Chee-Pang programjának lebonyolításában. A szingapúri professzora szívesen emlékeznek Csengődön is.

"Isten először megajándékoz, azután elhív. Ajándéka a család, a gyülekezetek, a külföldről is érkezett barátok, a hordozó szeretet, a jó kommunikációs, a közösségteremtő készség, a missziói lelkület. Ezeket tovább kell adni." Hulej Enikőnek erre Kisvárdán is lehetőség nyílik immár.

A ceremónián köszöntötte a lelkészt Kisvárda polgármestere, Leleszi Tibor is.

- FrissMédia -