NAGYVILÁG
Belföld
#Apák napja
#kormányzati támogatás
#gyermeküket egyedül nevelő apák
Apák napján a gyermekeiket egyedül nevelő apákra is figyelnek
A kormány több intézkedéssel segíti, hogy a férfiak apaként is kiteljesedhessenek - írta Facebook bejegyzésében a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, köszöntve az édesapákat.

"A kormány több intézkedéssel segíti, hogy a férfiak apaként is kiteljesedhessenek. Isten éltesse az apákat!" - írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében. Hornung Ágnes hangsúlyozta: köszönet illet minden férfit a családjáért végzett munkáért és a gyermeknevelésben vállalt szerepéért.

A férfiak szerepe a gyermekek fejlődésében, személyiségük kialakulásában kimagasló jelentőségű. A család a férfiaknak is testi-lelki egészségvédő tényező. A családon belüli feladatmegosztás pedig könnyebbé teszi a gyermeket nevelők mindennapjait - írta az államtitkár.


A kormány a mostani háborús időkben is megőrzi Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját és a családi adókedvezményt, valamint védelmet nyújt a családtámogatásoknak, amelyek az édesapák életét is jelentősen könnyítik.

A családtámogatások összege a 2024-es költségvetésben eléri a 3300 milliárd forintot, amely három és félszer magasabb, mint 2010-ben volt.

A kormany.hu oldalán 2011 óta működő családi adórendszer Európa egyik legkedvezőbb adórendszere a gyermeket nevelő édesapák és édesanyák számára. Az édesapák is igényelhetik a családi pótlékot, gyermekgondozási díjat (GYED), a gyermekgondozást segítő ellátást (GYES), valamint a gyermeknevelési támogatást (GYET). Ezen felül az apák is élhetnek a GYED Extra lehetőségével is, amellyel több – különböző korú – gyermek után egy időben is járhatnak a gyermekgondozási ellátások, valamint a gyermek féléves korától időkorlátozás nélkül dolgozhatnak a szülők a GYED és a GYES folyósítása mellett. 2022-ben több mint 118 ezer szülő részesült a GYED Extra valamely kedvezményében, a GYED és/vagy a GYES folyósítása mellett összesen csaknem 65 ezer szülő végzett keresőtevékenységet, akiknek mintegy 30%-a férfi volt.

A gyermekápolási táppénzre mindegyik szülő külön-külön jogosult lehet, ezáltal a gyermek betegsége esetén az anya és az apa is azonos számú napra kaphat táppénzt. A gyermek után járó pótszabadságot mindkét szülő egymástól függetlenül is igénybe veheti, amely 16 évesnél fiatalabb gyermek után 2 nap, két gyermek után 4, kettőnél több gyermek után pedig évente 7 munkanap pótszabadságot jelent. A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek után a szülőt, így az apát is 2 munkanappal több pótszabadság illeti meg. 2023. január 1-jétől 10 munkanap apasági szabadság illeti meg a dolgozó apákat gyermekük születése vagy örökbefogadása esetén. Ugyancsak idén január 1-jétől a szülő, így adott esetben az apa, ha munkaviszonya legalább fél éve fennáll, gyermeke 8 éves koráig kérheti foglalkoztatását részmunkaidőben vagy távmunkában.


A kutatások is megerősítik, hogy az apák egyre aktívabb szerepet töltenek be a gyereknevelésben és a kisgyermekek ellátásában. A KINCS (Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért) felmérése szerint ma már nagyjából a kisgyermekes apák háromnegyedére jellemző ez a hozzáállás. Ugyancsak a kutatás szerint a szülések 60 százaléka apás szülés, és ezekben az esetekben az édesanyák általánosságban pozitívabb szülésélményről számolnak be.

Az Egyszülős Központ is megemlékezett az Apák napjáról. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon ma mintegy 300 ezer családból hiányzik az egyik szülő. A pesti Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, amelyekben egy szülő neveli gyermekét. 2022 márciusában megnyílt Budán, a Déli pályaudvar mellett a második Egyszülős Központ, amely a budai agglomerációban és a Budán élő egyszülős gyerekeknek és családoknak is könnyen megközelíthető.

A Központ az MTI-hez eljuttatott közleményben jelentette be, hogy programsorozatot indít a gyermekeiket egyedül nevelő édesapáknak. Adataik szerint Magyarországon az egyedül nevelő szülők mintegy 14 százaléka férfi, hozzávetőleg mintegy 40 ezren vannak.


A fotó illusztráció.

Róluk és a külön élő apák problémáiról, érzéseiről ritkán beszélünk. Ezért is született meg az "Apaerő hétről hétre" elnevezésű kezdeményezés, amely Süveges Gergő – az Apakulcs alapítója – és az Egyszülős Központ közös programja – olvasható a tájékoztatóban, amelyből kiderül: a résztvevők június végétől hetente rövid levelet kapnak, amelyben megfontolandó kérdéseket és könnyen elvégezhető, apró gyakorlatokat találnak.
Emellett egy támogató Facebook-csoportot is létrehoznak, és időről időre online találkozásokat
szerveznek, amelyeken lehetőség lesz beszélgetésre, tapasztalatcserére más apákkal.

Megemlítették azt is, hogy az Apakulcs az egyetlen olyan magyar nyelvű könyv, online segítség és képzésrendszer, amely bármely élethelyzetben lévő apának segít, hogy erősebben és egészségesebben kapcsolódhasson gyermekéhez.