NAGYVILÁG
Belföld
Aki ezt tette, annak nagyon sötét a lelke – Demecserben halálra ítélt valaki, egy 30 éves platánfát
Nem, nem túlzás a címbéli állítás, hiszen a helyi közmunkások a demecseri rendőrőrs előtti parkban látottakat hitetlenkedve szemlélték. Valaki a 30-40 éves platánfa törzsébe nagyméretű lyukakat fúrt, s abba, becslések szerint 20 liter gázolaját öntött. Ezzel gyakorlatilag kivégezte a természetes árnyékot adó fát.

Nem kis felháborodást váltottak ki a 20 éves város lakóiban a minap tett felfedezés: valakinek nagyon útjába lehetett egy, a helyi rendelet szerint védettséget élvező platánfa, ami történetesen a demecseri rendőrőrs előkertjében közel 30 évig növekedett. Az esztelen, aljas tett következtében a fa kérgén a moha és egyéb szimbiózisban élő növény pillanatok alatt elhalt a gázolajnak köszönhetően. A gyilkos méreg lassan szivárog a tettes által szisztematikusan kifúrt furatokba, a fát tápláló gyökérzet felé, így elzárva a táplálékot a platán fától.


Demecserben ehhez hasonló dolgot egyszer tapasztaltak, amikor is egy, az önkormányzat által ültetett fát egy helyi lakos télen kivágott – elmondása szerint, mert fázott. A település egyébként értékként tekint a telepített fákra, aminek Demecserben hagyománya van. A város részt vesz az országos fásítási programban és önerőből az elmúlt évben csaknem kétmillió forint értékben telepítettek platán fákat.


A fiatal város összképét is jelentősen befolyásoló platánfák már jó ideje helyi védettség alatt állnak – így kivágásához engedély kell.


Arra vonatkozóan, hogy az esztelen, aljas tettet ki követhette el, vannak ötletek, s pletykák, de ennek felderítése a nyomozó hatóság dolga. Ugyanakkor fontos tény, hogy állítólag az elkövetőt látták is, ami segíthet a felderítésben és fontos tény az is, hogy a bűncselekményben érintett platán fa kivágása miatt több kérvény is érkezett az önkormányzathoz az évek során, de a kivágás iránti kérelmet szisztematikusan megtagadta a helyi önkormányzat.


Úgy tudjuk, hogy a rendőrség jelenleg rongálás miatt indított eljárást, és mivel egy platán facsemete megközelítőleg 80-90 ezer forint, nem kérdés, hogy az anyagi kár egy kifejlett platánfa esetében több százezer forint is lehet - nem beszélve az eszmei értékről. Azonban, ha az önkormányzat hitelt érdemlően igazolni tudja, hogy a település platán fái védettség alatt állnak, akkor akár a környezet és a természet elleni bűncselekmények közül, természetkárosítás miatt felelhet az elkövető, melynek büntetési tétele akár 5 év börtön is lehet.


A vétség jelen esetbe kizárt, hiszen szándékosan, tudatosan követte el a természetkárosítást az elkövető, azaz, bűncselekmény miatt nyomoz a rendőrség, jelenleg ismeretlen tettes, tettesekkel szemben.