AKTUÁLIS
Ahol jó élni: húsz településből a harmadik Fényeslitke
Az Itthon, együtt, közösen programsorozat harmadik állomása Fényeslitke. A cél nem más, minthogy az embereket összehozzák a hagyományokon és a népművészeten keresztül.

A rendezvény egyik fő célja Szabolcs-Szatmár-Bereg megye következetes, fenntartható kulturális képének és arculatának kialakítása, erősítése. Fontos pillére a helyi emberek és közösségek életminőségét pozitívan befolyásolni, így a települések meg tudják őrizni a közösségüket, élővé tudják varázsolni környezetüket. Fényeslitke eddig sem szűkölködött hagyományőrző-teremtő porogramokból, szinte havonta számoltunk be egy-egy sikeres eseményről, amit a 2 500 fős településen rendeztek. "Összetartó, nemzeti érzelmű, a hagyományokat tisztelő és azokat ápoló emberek lakják e vidéket" - fogalmazott Mártha Mihály Tibor, Fényeslitke polgármestere a megynyitón.



A megyei önkormányzat hívására a környék települései is képviseltették magukat: Komóró, Ajak, Szabolcsveresmart is részt vett a programokon. Az előbbi kettő a főzőversenyen is indult, az utóbbi pedig az amatőr színtársulatának színvonalas műsorával kedveskedett a helyieknek. Seszták Oszkár, a Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében rámutatott, hogy a megyei identitás nem más, mint a közösségi önazonosságtudat, a lokálpatriotizmus, mint belső érték megjelenése. A megyei identitáson belül az a fontos, hogy a mi, „szabolcsiak”, „szatmáriak”, „beregiek”-tudat erősödjön.



A megyei önkormányzat által elnyert és az Európai Unió által finanszírozott több mint 800 millió forint keretből megvalósúló programsorozat fontos célja, hogy hosszú távon minden generációnak olyan értéket adjon, mely az egyén, a kisközösségek, az adott település és vonzáskörzete számára a „megyeiség” önálló entitásként való megélése érdekében segítse a társadalmi fejlődést, része legyen a mindennapi létkultúrának, támogassa a civil kurázsit is.



A programok a megye 20 településén és a megyeszékhelyen összpontosulnak, azonban a célközönség vonatkozásában a megye mind a 229 településére, a megye teljes lakosság számára elérhető. A kísérő rendezvények között kézműves foglakozás, népi játékok színesítették a programot.