AKTUÁLIS
#kéményseprő
#szerencse
#újév
#Leleszi Tibor
#Kisvárda
A szerencse kormos követei Kisvárdán
Nem véletlen, hogy a szerencsét, bőséget, boldogságot kívánó újévi naptárak és képeslapok is gyakran ábrázolnak kéményseprőket, holott ma már egyre ritkábban találkozunk velük. Ami pedig még ennél is nagyobb baj, hogy ritkábban hívjuk őket kéményt takarítani is.

Természetesen többfajta magyarázata is létezik a babona eredetét illetően. Az egyik szerint például úgy keletkezhetett, hogy amikor a fiatal lányok találkoztak a fekete füstfaragóval, utána mindig azt mondták, hogy „szerencsém volt, mert nem kormozott össze”. Egyfajta elképzelés szerint ebből a mondókából a mai korra csak az maradt meg, hogy „szerencsém lesz, hiszen találkoztam egy kéményseprővel”.

Az új esztendőben is – az eddigi hagyományokhoz hűen – a kisvárdai polgármestert is megkeresték a kéményseprők megyei képviselői. A cilinderes úriemberek láttán bizony kapkodtak gombjaik után a városlakók és a hivatal dolgozói is. Hiszen – a babona alapján – ha kéményseprőt látunk gyorsan valamiféle gombot kell keresnünk a ruházatunkon, s ha azt jól megcsavargatjuk, közben pedig le sem vesszük a szemünket a - lehetőleg kormos képű – szerencsehozóról, akkor szerencsénk lesz. Sőt, még szerencsésebb, ha magának a kéményseprőnek a gombját csavargatjuk meg.

Leleszi Tibor polgármester örömmel fogadta már jól ismert, különleges vendégeit, akik jókívánságaikkal, szerencsét hozó jelenlétükkel sikeres, eredményes esztendőt kívántak a város első emberének és általa a város valamennyi lakójának.

„Az emberek még mindig nagyon babonásak, különösen az év végi, év elejei időszakban. Ma már ismét elvárják, hogy a kéményseprő naptárt osztogasson, mint régen, hiszen a mi kalendáriumunk mindig is a főhelyet foglalta el a lakásokban mint a balszerencse elűzője, az eredmények záloga.” - mondta Valkó László, aki természetesen kéményseprős falinaptárakat osztogatott a hivatal munkatársainak is. A Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője elmesélte azt is, hogy a babona miért tartja őket szerencsehozónak: „A kéményseprő azért hoz szerencsét, mert a tüzet előzi meg a lakásban. Ha régen nem sepertették a kéményüket, akkor elég valószínű volt, hogy le fog égni a ház, ezért, ha láttak kéményseprőt, akkor szerencsét hozott nekik, így megelőzve a tüzet a lakásban.”

- Friss Média -