AKTUÁLIS
#Damjanich-szobor
#koszorúzás
#megemlékezés
#aradi vértanúk
#nyíregyháza
A szabadságért küzdöttek
Az aradi vértanúk tiszteletére tartottak közös megemlékezést Nyíregyháza MJV Önkormányzata, az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és a Nyíregyházi Városvédő Egyesület, október 5-én az Evangélikus Nagytemplomban.

A délelőtt 11 órakor kezdődött megemlékezésen a hősök nevének elhangzása után egy-egy szál fehér virágot helyeztek el az oltár vázájába, majd a történelmi egyházak képviselői egyenként szóltak a 2001 óta nemzeti gyásznappá nyilvánított október hatodikai eseményekről, a soha nem múló tettekről, amikor a haza megpróbálta magáról lerázni az elnyomatás igáját.

Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere beszédében felidézte a 159 évvel ezelőtti tragikus nap eseményeit. Az 1849-ben ezen a napon kivégzett 13 aradi és két pesti mártír, köztük Batthyány Lajos gróf, Magyarország első miniszterelnöke hősi viselkedésükkel megmutatták, hogyan tudnak a magyar ügyért harcolók komoly katona módjára, méltósággal meghalni - fogalmazott az alpolgármester.

Az összesen körülbelül 120 jóváhagyott halálos ítélet végrehajtása 1849 januárjától egészen 1854-ig elhúzódott és a kiadott császári irányelvek alapján zajlott le.

Délután 13 órakor a Damjanich-szobornál koszorúzással folytatódóik a megemlékezés.