PUZZLE
Életmód
#Balaton
#Horváthország
#nyaralás
#turisztikai szezon
#nyár
#belföld
#idegenforgalom
#szállások
#szállásfoglalás
#Kiss Róbert Richard
#Inforádió
#rezsidémon
A rezsidémon végül mégsem rondít bele a szezonba
Továbbra is a Balatonra és Horvátországba tervez nyaralást a legtöbb magyar, de a Tisza-tó és Bulgária is egyre népszerűbb – nyilatkozta Kiss Róbert Richard turisztikai szakértő. Prima Primissima-díjas újságíró az Inforádiónak.

Belföldön egyértelműen a Balaton, valamint az egyre több turistákat vonzó attrakciója miatt Budapest a legnépszerűbb úticél – kezdte Kiss Róbert Richard turisztikai szakértő.

A Prima Primissima-díjas újságíró úgy vélte, hogy a fürdőtelepülések, Eger és Tokaj vidéke is szép vendégszámokat fognak hozni, de – a pandémia idején népszerűvé vált – kispanziók az Őrségben, Noszvaj környékén is „trendik” maradtak.

Tokaji utca

Noszvaj


Tisza-tavi vitorlázás

Szintén divatos a kerékpáros turizmus és a horgászat fellegvára, a Tisza-tó, amely rengeteg turistát fog fogadni. Hajdúszoboszló, Debrecen és Sárvár térsége is népszerű lesz a mostani időszakban: Ez azért is érdekes, mert a wellness-paradicsomok jellemzően akkor szárnyalnak, amikor nincs szabad tavi lehetőség – jegyezte meg a turisztikai szakértő. Kiss Róbert Richard, aki az InfoRádió Világszám című utazási magazinjának szerkesztő-műsorvezetője is, úgy véli, hogy a Velence-tavi szálláshelyek is szép vendégszámokat fognak produkálni a tavalyi kritikus időszak után.

Kiss Róber Richard hozzátette: tavaly október–novemberben még attól lehetett tartani, hogy a „rezsidémon” elviszi a 2023-as szezont. Most azonban úgy tűnik, akár a 2019-es év is túlszárnyalható, bár nyilván sok minden függ az orosz–ukrán konfliktustól, vagy attól, hogy felüti-e a fejét egy újabb járvány.

Horvátországi tengerpart

Ami a külföldet illeti, a szakértő szerint a sláger továbbra is Horvátország, ahová a járványt megelőző évben mintegy 660 ezer magyar turista látogatott el. A pandémia időszakában ez a szám 400 ezer körülire csökkent, most viszont borítékolhatóan megint 600 ezer fölötti lesz a magyar vendégszám. Kiss Róbert Richard – figyelembe véve az úti és minden egyéb hozadékos költséget – nem teljesen ért egyet azzal, hogy egy balatoni nyaralás árából kihozható egy horvátországi út. Ráadásul – mint fogalmazott – a „körtét az almával nehéz összehasonlítani”.

Santorini, Görögország

A magyarok kedvelt úti céljai között szerepelnek továbbá a görögországi szigetek: Kréta, Korfu, Rodosz és Zákinthosz, valamint egyre inkább Míkonosz is. Montenegró újdonságként említhető, Bulgária pedig a reneszánszát éli, ahol nagyon felkapott Neszebár, a Napospart, valamint Burgasz vidéke.

A turisztikai szakértő szerint Olaszországról sem szabad megfeledkezni, ahol korábban Jesolo és Bibione volt a sláger, manapság viszont a délebbre található Rimini és környéke az, ami a „magyar szótól hangos”.

Az észak-afrikai Egyiptom és Tunézia szintén népszerű a magyar turisták körében, miután rendkívül ár-érték arányosak. Végül, de nem utolsó sorban a törökországi all inclusive szálláshelyek is szép számban vonzzák a magyar látogatókat.