SPORT
Foci EB 2016
#eb 2016
#Szlovákia
#Labdarúgás
#Németország
A németek könnyedén, fél gőzzel győzték le a szlovákokat
A labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében a világbajnoki címvédő németek könnyedén, 3–0-ra megverték a szlovákokat.

A németek kezdőjéből ezúttal kimaradt Mario Götze, helyette a támadósor bal szélénJulian Draxler kapott lehetőséget, míg az előretolt csatár Mario Gomez volt. Jobbhátvédként ismét Joshua Kimmich játszott, aki úgy tűnik, kiszorította a csapatból Benedikt Höwedest.

A németek megnyomták a mérkőzés elejét, a 7. percben Sami Khedira fejesét követően Matús Kozácik tolta a labdát a léc fölé. A sarokrúgás után már nem úszták meg a szlovákok, a világbajnok megszerezte a vezetést: Toni Kroos bal oldali szöglete után Milan Skriniar röviden fejelte ki a labdát, amihez aztán Jérome Boateng húsz méterről, futtából leadott lövése után még bele is ért, így Kozácik számára védhetetlenné vált a bomba (1–0).

Öt perccel később a lengyel Marciniak játékvezető jóindulattal tizenegyest ítélt a németeknek, miután Gomezt megrángatta és meg is lökte Martin Skrtel a tizenhatoson belül. A szlovákok kapusa azonban kivédte Mesut Özil büntetőjét, aki klub- és válogatott szinten a legutóbbi négy tizenegyeséből hármat kihagyott. Nem mellesleg 40 év után az első játékossá vált, aki Eb-meccsen büntetőt rontott.

A mérkőzés a folytatásban is egyoldalú játékot hozott, a szlovákok játékán nem lehetett látni, hogy hogyan szeretnének gólt szerezni. A 41. percben aztán majdnem sikerült nekik, ám Juraj Kucka közeli fejese után Manuel Neuer szögletre paskolta a labdát.

Két perc múlva az egyenlítő gól helyett a németek második találata született meg, amit Mario Gomez szerzett, aki Jürgen Klinsmannt utolérve öt góllal immár az Eb-történelem legeredményesebb német játékosának számít. A Besiktas csatárával Julian Draxler „rúgatott” gólt, a Wolfsburg támadója a bal szélen egy az egyben simán megverte Kuckát, majd visszapasszolta a labdát Gomeznek (2–0).

A németek az első félidőben 15 kapura lövéssel próbálkoztak, többel, mint ezen az Eb-n az első játékrészben bármelyik másik csapat.

A szlovákok a szünet után átlövésekkel és szabadrúgásokkal kísérleteztek, tiszta gólhelyzete(ke)t azonban nem tudtak kialakítani, és Neuert sem tették próbára.

Nem úgy a németek, akik a 63. percben a harmadik góljukat is megszerezték. Kroos szögletét követően Ján Gregus szorításában Mats Hummels megcsúsztatta a labdát, amitJulian Draxler öt méterről, fordulásból a léc alá emelt. Látványos gól volt (3–0). A 22 esztendős játékos tétmeccsen először talált be a nemzeti csapatban, és Bastian Schweinsteiger, valamint Philipp Lahm után ő az első német, aki Eb-meccsen gólt szerzett és gólpasszt is adott.

A középkezdés előtt Ján Kozák, a szlovákok szövetségi kapitánya becserélte a Ferencváros támadóját, Stanislav Sestákot, aki először (és utoljára) kapott lehetőséget az idei Európa-bajnokságon.

A meccs utolsó negyedéről sokat elárul, hogy Kozácik, a szlovákok kapusa többször is húzta az időt, mintha a háromgólos vereség tökéletesen megfelelne (vagy éppen elég lenne) neki. A hajrában a németeknél beállt Bastian Schweinsteiger (36), akinél többször már csak Miroslav Klose (37) lépett pályára Eb- és vb-meccsen.

A németek teljesen megérdemelt győzelmet arattak, pedig nem pörögtek maximális fordulatszámon. Eddigi teljesítményükkel Európa tudtára adták, hogy a világbajnoki cím megszerzését követően a kontinens trónjára is felülnének. A következő akadályt a negyeddöntőben az olasz vagy a spanyol válogatott képezi.

NYOLCADDÖNTŐ

NÉMETORSZÁG–SZLOVÁKIA 3–0 (2–0)
Lille,
Pierre Mauroy Stadion, 44 312 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)
NÉMETORSZÁG: Neuer – Kimmich, J. Boateng (Höwedes, 71.), Hummels, Hector – Kroos, Khedira (Schweinsteiger, 76.) – Th. Müller, Özil, Draxler (Podolski, 72.) – Gomez.Szövetségi kapitány: Joachim Löw
SZLOVÁKIA: Kozácik – Pekarík, Skrtel, Durica, Gyömbér N. (Saláta, 84.) – Kucka, Hrosovsky, Skriniar, Hamsík, Weiss (Gregus, a szünetben) – Duris (Sesták, 64.). Szövetségi kapitány: Ján Kozák
Gólszerző: J. Boateng (8.), Gomez (43.), Draxler (63.)
Sárga lap: Kimmich (46.), Hummels (67.), ill. Skrtel (13.), Kucka (91.)

-Nemzeti Sport-