AKTUÁLIS
#megyei közgyűlés
#büdzsé
A megyei önkormányzat 934 millió forintból gazdálkodhat idén
Elfogadták a képviselők a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat idei költségvetését.

A megyei önkormányzat 934 millió forintból gazdálkodhat idén, a kiadások legnagyobb részét a munkabérek jelentik. A közgyűlés tárgyalta a nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezést is, illetve a testület tagjai közösen fogalmaztak levelet a kárpátaljai magyar kulturális szervezet irodáját ért támadás miatt.

Az önkormányzat 488 millió forintos tartalékkal kezdte a 2018-as évet, ami csak látszólagos tartalék, mivel ez az összeg a pályázatok önerejét fedezi, amit a kormány még 2017-ben kiutalt az önkormányzat számára - mondta el Seszták Oszkár a közgyűlés elnöke, majd hozzátette: a megyei önkormányzat költségvetése kiegyensúlyozott, megfelelő tartalékokkal rendelkezik. A 2018-as költségvetést 15 igen és 5 tartózkodó szavazattal fogatták el a képviselők.

21 szavazattal elfogatta az megyei közgyűlés azt a támogatói nyilatkozatot amit Baracsi Endre, Lipők Sándor valamint Kiss András közösen terjesztettek be. A döntés értelmében a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés (Minority SafePack) európai polgári kezdeményezést támogatja a megyei közgyűlés.

Amennyiben egymillió uniós polgár összefog és aláírásával támogatja az európai polgári kezdeményezést, az Európai Bizottságnak napirendre kell tűznie a kezdeményezés beterjesztői által javasolt jogalkotási aktusok megvitatását. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnevezésű kisebbségvédelmi szervezet ezt a lehetőséget kihasználva dolgozta ki a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést, amely tehát hatalmas lehetőség az őshonos nemzeti kisebbségek számára.

2018 februári adatok szerint hatszázezer aláírás gyűlt össze. A magyarországi aláírásgyűjtés koordinálását a Rákóczi Szövetség végzi. A képviselőktől legalább 200-200 aláírást várnak és szeretnék, ha a megyénkben lévő önkormányzatok is csatlakoznának a kezdeményezéshez - hangzott el az ülésen.

Ezen kívül meghallgatták a képviselők a Megyei Levéltár, valamint a Megyei Értéktár Bizottság 2017 évi második félévének tevékenységéről szóló beszámolókat is.