AKTUÁLIS
#Komoró
A jót még jobbá tenni: Komorón átadták a felújított 100 éves tornácos parasztházat és az új piacot
​Az 2023-as népszámlálási adatok szerint Komoró lakossága 1200 fő környékén volt. A rendezett, szépen kiépült település egyik ékköve a több, mint 100 éves tornácos parasztház, ami még romos állapotában is vonzó volt.

A sok tervezés, összefogás és támogatás révén azonban a hamvaiból szinte teljesen újjászületett a települs ékköve és mellette egy kormányprogramnak köszönhetően termelői piac is helyet kapott, ami harmonizál a már előbb említett régi épülettel.

Komoró Község Önkormányzata a Magyar Falu Program keretéből közel 25 millió forintot nyert, melynek segítségével a község közösségi tere modernebb és biztonságosabb lett.

"Azért éreztük indokoltnak a támogatás igénylését, mert fontos számunkra, hogy a településen élő emberek esztétikus és jól funkcionáló helyszínen élhessenek közösségi életet és szórakozhassanak. A fejlesztést önerőből nem tudtuk volna megvalósítani" fogalmazott a település vezetője az átadó ünnepségen.

A települést 2010 óta vezető Farkas Béláné elmondta, hogy a felújított régi épületet egykoron Komoró egyik tehetős családja lakta, udvarán zöldséges bolt működött. Az idő előrehaladtával a ház üres lett és állaga egyre jobban romlott. Az egykor patinás épület, ami még a felújítása előtt is meghatározó helyszíne volt a településnek, ma ismét régi fényében hirdeti, hogy a Komorónak biztos alapjai vannak.

Komorón a régi értékeket képesek az új vívmányokkal kiegészíteni. A település egy másik programnak köszönhetően ugyanis mintegy 195 millió forintból közösségi piaccal és a hozzá tartozó kiszolgáló létesítményekkel is gyarapodott, így egy minden igényt kielégítő közösségi tér jött létre.


Az önkormányzat az új piactér kialakításával biztosítja a helyi termelők által termelt termékek értékesítését. Az önkormányzat ilyen módon segíti a helyi gazdaságot. A projekt keretein belül felépítésre került piac három egységből áll: fedett-nyitott piaci árusítóhely asztalokkal, egy irodaépület mosdókkal és egy raktárépület - fogalmazott a polgármester.

Dr. Seszták Miklós a térség országgyűlési képviselője is beszédet mondott az eseményen, ahol úgy fogalmazott, hogy Komoró tökéletes példája egy jól működő településnek. Vannak célok, melyek mentén fejlődött és fejlődik a település. Nem a gombhoz igazítják a kabátot, hanem a felmérve a lehetőségeket, a realitás talaján maradva építik-szépítik a települést.

Az ünnepség fényét a 43 évvel ezelőtt alakult, Komorói Asszonykórus emelte. Az alapító tagok közül hárman a mai napig a kórusban énekelnek.