PUZZLE
#állatvilág
#vadmacska
#vadvilág
#veszélyeztetett
#védett
#házimacska
#erdő
A házimacska veszélyezteti a vadmacskát
Hazánk területén őshonos a vadmacska, ritka és veszélyeztetett faj. Kis egyedszáma miatt a fokozottan védett kategóriába tartozik. Eszmei értéke 250 ezer forint. Elsősorban az Északi-középhegység és a Dunántúl erdős területein fordul elő.

A vadmacska erdei állat, ezért ritkán kerül az emberek látószögébe, általában a fák koronájából, messziről figyel. Különleges színe és mintázata segítségével könnyen beleolvad környezetébe, elbújik a kíváncsi szemek elől.

Latin nevét (Felis silvestris) is élőhelyéről kapta: A latin Felis szó macskát, a silvestris pedig erdőt jelent. Magyarországon a Felis silvestris silvestris törzsalak él.

A latin névválasztáson kívül igen csak találó a magyar vadmacska elnevezés is: hiszen ha arra kerül a sor, kivillannak a hatalmas fogak, a puha mancsból pedig előkerülnek a karmok, melyekkel az állat komoly sérülést tud okozni. Ennek ellenére sem valószínű, hogy a természetben veszélyes lenne ránk – hangzott el az M1 Kék bolygó című műsorában.

A vadmacska alapvetően emberkerülő, magának való. Általában magányosan él, és csak a párosodási időben keresik ellenkező nemű fajtársaikat. A nőstények általában egyedül nevelik a kölyköket. A vadmacska támadásra és -harapásra általában akkor kerül sor, ha területét, élelmét, kölykét vagy önmagát veszélyben érzi.

Bár a vadmacska nagyobb, robosztusabb testfelépítésű,meglehetősen hasonlít házi rokonához. A vadmacskát a házimacskától úgy lehet megkülönböztetni, hogy mindig szürke alapon feketén pettyegetett, így jobban el tud rejtőzni eredeti élőhelyén, mindamellett pedig, farka mindig gyűrűs, tömlőszerűen egyforma vastagságú a végéig, nem vékonyodik el, mint a házimacskáé.

Bármilyen meglepő, a hazai és az európai vadmacskaállományra éppen a házi macska jelenleg a legnagyobb veszély. Egyedeik szaporodnak egymással, könnyen keverednek, és hibrid vadmacska-házimacska kölykök születnek, aminek révén genetikai állományuk hígul. A kóbor házimacskák szaporodásának szabályozása segítene a vadmacskák helyzetén, de az összes problémára nem nyújthatnak megoldást. A vadmacska – és több más vadon élő állat – tekintetében komoly veszélyeztető tényező az emberek általi zavarás, az erdőterületek és a macskák életterének csökkenése.

A faj genetikai állományának megőrzése szempontjából ezért kiemelten fontosak az állatkertek és a vadasparkok.

Forrás: hirado.hu

-Friss Média-