AKTUÁLIS
#március 15.
#március 15.
A 48-as fiatalok tudták, hogyan kell győzni
Kisvárda Város Önkormányzata március 15-én délelőtt tartotta városi ünnepségét.

Legújabb kori történelmünk során mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt 1848. március 15. megünneplése. Fontos volt, mert a magyar szívekben mindig magában hordozott egy sajátos szimbolikus jelentéstartalmat, a szabadság, a fejlődés, a modernizáció és a nemzeti tudat érzését.

Az ezen dátum által jelképezett korszaknak köszönhetjük himnuszunk keletkezését, zászlónk piros-fehér-zöld színeinek hivatalossá válását, azt, hogy országunk fővárosa Pozsony helyett Budapest, hivatalos nyelve pedig a latin helyett a magyar lett.

Kisvárda Város Önkormányzata március 15-én délelőtt tartotta városi ünnepségét. A Művészetek Házában ünnepi beszédet mondott Leleszi Tibor polgármester, aki gondolatai nyitányaként, büszke magyarsággal állva március 15. emléke előtt, elsőként a következőt mondta:
„Legyen béke, szabadság és egyetértés! Nemcsak azért, mert ez volt 1848-ban a Magyar Nemzet legfőbb kívánsága, hanem azért is, mert így kezdődik minden igaz magyar élet, ebben gyökerezik a nemzeti sors....(...)...Nekünk ma már az is dolgunk, hogy a szabadság mellé a rendet, az értékeket és a felemelkedés lehetőségét is hozzárendeljük. Élhetőbb hazát kell teremtetnünk fiataljainknak, gyermekeinknek. 1848-as hőseink közül sokat meghaltak elveikért, a hazáért. Egy régi magyar mondás szerint a hazáért meghalni szép, de még szebb élni érte. Nekünk, ez a felelősségteljes élet jutott. 1848-ban az erőszakmentes Magyar Forradalom győzött és egész Európa minket csodált. A 48-as fiatalok tudták, hogyan kell győzni.”

Ebben az évben, a Juhász Béláné által összeállított ünnepi műsort a Szent László Katolikus Gimnázium és Általános Iskola diákjai adták. Dr. Kovácsné Tvergyák Hajnalka vezényletével közreműködött az iskola kórusa, szólót énekelt Kapin Nikoletta, Kovács Ádám és Máté Gergely, aki még citerán is játszott. Zongorán Faragó Sándor kísért, a táncos elemek koreográfiáját Petrásné Barkaszi Zsuzsanna készítette.


Az ünnepi műsor után emlékező menet indult el a Petőfi szoborig, ahol Radvánszki László szavalata és Kapin Nikoletta éneke után az emlékezés koszorúit helyezték el a városvezetők, az önkormányzati,-oktatási,-kulturális intézményeink, illetve a civil szervezetek, egyesületek, a rendvédelmi szervek, pártok képviselői.

- Friss Média/Durucz Gabi -

Fotók: Szabó Sándor